ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pesticidele omoară albine. Cum ne afectează fenomenul si ce fac autorităţile pentru a-l stopa

Utilizarea pesticidelor în agricultură ameninţă un sfert din populaţia de albine din Europa şi una din 10 la nivel global. Odată cu declinul lor, scade şi productivitatea sectorului agricol. La nivel global şi european, autorităţile se declară îngrijorate de situaţie, însă România cere în continuare derogări pentru folosirea lor.

Faptul că pesticidele folosite în agricultură afectează biodiversitatea nu este o informaţie nouă. Într-un studiu publicat anul trecut, Greenpeace estima că, în Uniunea Europeană, aproape una din patru specii dintre cele mai vulnerabile sunt ameninţate de dependenţa de pesticide şi de îngrăşăminte chimice.

Printre cele mai afectate vieţuitoare sunt albinele. Conform oamenilor de ştiinţă, cele aflate pe plante atunci când se aplică pesticidele mor pe loc, iar cele care consumă polenul florilor tratate îşi pierd capacitatea de a se orienta şi de a identifica noi surse de hrană.

Ambele situaţii duc la diminuarea populaţiei de albine şi la o scădere a productivităţii din sectorul agricol, albinele fiind unul dintre cei mai importanţi polenizatori. Fără polenizarea realizată de insecte, ar fi afectate peste 3 sferturi dintre terenurile cultivate şi s-ar înregistra pierderi de 265 de miliarde de dolari.

Autorităţile nu neagă impactul negativ al pesticidelor. Recent, guvernul american a confirmat legătura dintre folosirea insecticidului imidacloprid (unul dintre cele mai comune neonicotinoide utilizate în Statele Unite) şi scăderea populaţiei de albine. În 2010, în SUA s-au vândut 20.000 de tone de imidacloprid.

Care este situaţia în Europa şi în România

În 2013, Uniunea Europeană a interzis atât utilizarea imidaclopridului, cât şi a altor neonicotinoide (tiametoxam și clotianidin), după ce a studiat efectul lor asupra albinelor şi a altor polenizatori. În acest moment, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară analizează oportunitatea modificării prevederilor legate de folosirea acestor substanţe, potrivit jurnaliştilor publicaţiei The Guardian.

Comisia Europeană estimează că, numai în Europa, activitatea insectelor polenizatoare valorează în jur de 22 de miliarde de dolari. Îngrijorarea experţilor vine pe fondul scăderii drastice a populaţiei de albine.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii avertizează că una din şase albine a murit din 1985 şi până în 2005, iar în prezent un sfert dintre albinele din Europa şi una din 10 la nivel global sunt în pericol.

Cu toate acestea, în 2014, autorităţile române au cerut o derogare pentru folosirea celor 3 neonicotinoide interzise. Astfel, a devenit printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care permite utilizarea lor.

Greenpeace România a iniţiat o petiţie pentru alinierea la legislaţia europeană, însă președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, anunţa anul trecut că România ar putea primi în 2016 o derogare pe termen nedeterminat pentru utilizarea neonicotinoidelor.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 19 ianuarie 2016 16:00
Vizualizări: 2810

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
32
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
133
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
120
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
162