ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pierderea rațiunii: 10 lucruri, ce influențează negativ asupra creierului

- Somn insuficient:

Acest fenomen devine o problemă globală. Potrivit OMS, în ultimii 100 de ani, omul doarme în medie cu 20% mai puțin. Insomnia frecventă conduse la faptul că diferite sectoare ale creierului încep să funcționeze în stare de somn lent. În acest timp, omul se „blochează” într-un punct, devine distrat, este afectată motorica. Expunerea regulată a organismului la somn insuficient conduce la moartea celulelor creierului.

- Lipsa dejunului:

Lipsa dejunului afectează capacitatea de muncă și vitalitatea omului pe parcursul zilei. Acest lucru pare evident, însă aici este vorba nu atît în consumul de calorii, transformate de organism în energie, cît de faptul că lipsa dejunului scade nivelul zahărului în sînge. Iar acest fapt, la rîndul său, reduce alimentarea cu substanțe nutritive a creierului.

- Excesul de zahăr:

Cantitatea excesivă de zahăr generează probleme la asimilarea proteinelor și a substanțelor nutritive. Rezultatul e același ca și în cazul nivelului redus de zahăr în sînge: substanțele nutritive nu ajung la creier.

- Stresul

Stresul emoțional sever conduce la distrugerea conexiunilor între neuroni și îngreunează perceperea relațiilor cauză-efect și a consecutivității evenimentelor. De aceasta este legată excitarea nervoasă puternică și senzația că totul cade din mîini. Stresul acumulat scade memoria și reduce potențialul intelectual!

- Antidepresantele și somniferele:

Problema tendinței de administrare a preparatelor puternice este mai actuală în SUA, unde asemenea medicamente sînt prescrise foarte ușor. Consumul somniferelor și antidepresantelor de genul Xanax- ului poate înrăutăți memoria, inclusiv, pînă la provocarea amneziei, provoca demență și gînduri suicidale.

- Fumatul:

Vorbind despre efectele negative ale fumatului asupra organismului, în primul rînd, ne gîndim la imaginea plămănilor negri și a dinților deteriorați. Totodată, se vorbește puți despre influența țigărilor asupra creierului: nicotina îngustează vasele. În afara problemelor legate de insuficiența substanțelor nutritive în creier, fumatul sporește riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer.

- Soarele:

Lipsa cantității suficiente de lumină solară acționează direct asupra capacităților cognoscibile ale omului. În primul rînd, razele ultra violete, obținute cu lumina solară, normalizează circulația sanguină, adică fluxul de oxigen și substanțelor nutritive. În al doilea rînd, lumina solară contribuie la sintetizarea serotoninei, hormonului ce influențează dispoziția noastră. În fiecare zi, trebuie să ne plimbăm cel puțin 5 minute pe zi.

Apa:

Insuficiența de apă conduce la reducerea volumului creierului, fapt ce reduce capacitatea de lucru și pierderea memoriei.

- Excesul de informație:

În fiecare an, cantitatea de informație procesată de om sporește. S-ar părea că e un antrenament pentru creier și menținerea tonusului. În realitate, creierul reacționează la acest exces prin respingere. Se exprimă și prin faptul că într-un anumit moment, informația nu mai este percepută pînă la pierderi de memorie.

- Multifuncționalitatea:

O altă anomalie a lumii informaționale: omul percepe simultan cîteva fluxul de informație. Drept urmare, niciunul nu este asimilat cum se cuvine, iar creierul se acomodează cu acest regim de lucru. Informația este percepută superficial, iar concentrarea atenției asupra unui lucru și practicarea unui gen de activitatea devine tot mai dificile.

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
210
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
329
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
439
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
292