ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pînă în 2020, un sfert din teritoriul Chinei va fi plantat cu păduri!

Cu scopul de a transforma China într-o civilizație ecologică, autoritățile se străduiesc să restaureze pădurile, care vor acoperi aproximativ un sfert din țară, pînă în 2020. Aceste acțiuni au luat amploare. Astfel, pînă în prezent au fost plantate circa 13 milioane de hectare de terenuri forestiere, teritoriu comparabil cu suprafața Republicii Belarus.

Problema reîmpăduririi în China a atras atenția autorităților după furtunile de pe fluviul Yangtze de la sfîrșitul anilor '90, care au provocat distrugeri masive și mii de morți, dar acum este vorba despre un plan mult mai ambițios, examinat la cea de-a doua sesiune a Adunării Generale a ONU de Mediu (UNEA2).

Titlul proiectului este „Aurul verde: strategie și acțiuni pentru civilizația ecologică a Chinei”. Planul a fost discutat în cadrul reuniunii UNEA și va deveni punctul de plecare și misiunea proiectului:

„Să se bucure de o casă frumoasă, un cer albastru, iarbă verde și apă curată este visul fiecărui cetățean chinez și, prin urmare, centrul visului chinezesc. Pentru a atinge acest obiectiv, Guvernul a decis să aloce conceptul de ecocivilizație și să-l includă în fiecare aspect al economiei, politicii, culturii și dezvoltării sociale a țării.”

Acum China trebuie să facă multe pentru a-și realiza planurile ambițioase. Mai întîi să acopere 23,04% din teritoriul său cu păduri pînă la începutul următorului deceniu. Lucrările efectuate pînă acum au permis astăzi aducerea acestui procent la 21%, care este cu doar două puncte sub obiectiv.

Acest plan are mai multe subobiective. De asemenea, China dorește să reducă consumul de apă cu exact 23%. În plus, țara a stabilit o țintă de reducere a emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB.

Strategia ecologică a permis, de asemenea, Chinei să reducă drastic consumul de energie. Conform prevederilor, reducerea globală ar trebui să ajungă la 15%. Cu ajutorul acestor obiective și inițiative, se așteaptă ca nivelurile de poluare din orașe să scadă, astfel încît locuitorii să se poată bucura de 80% din timpul anului de aer curat.

„Viziunea că omul poate cuceri natura este depășită, noi trebuie să renunțăm complet la ea”, afirmă președintele Asociației de Promovare și Studiu al Ecocivilizației Chineze, Zhu Guangzhou, care subliniază necesitatea „unui efort conștient de a trăi în armonie cu natura și trecerii la o nouă abordare bazată pe coexistență”.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 21 noiembrie 2017 10:00
Vizualizări: 1574

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
98
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
127
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
96
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
240