Pînă în 2030, panourile solare vor deveni cele mai ieftine surse de energie regenerabilă în Europa
Angajații de la compania KIC InnoEnergy au elaborat o serie de rapoarte, în care au comparat costul de producție a energiei electrice cu ajutorul diferitor surse de energie regenerabilă și au analizat cum se vor reduce acestea în următorii ani, pe măsura perfecționării tehnologiei energeticii „verzi”. În studii sînt examinate perspectivele dezvoltării în Europa a generării energiei eoliene, solare (fotovoltaice) și heliotermale.
Analiza a demonstrat că cheltuielile în cadrul energeticii eoliene, spre finele anilor 20 ale secolului curent se va reduce doar cu 5,5%. Cheltuielile în energetica heliotermică (în aceasta, spre deosebire de fotovoltaică, pentru generarea energiei electrice este folosită energia razelor solare, dar nu a luminii) vor rămîne cele mai înalte din toate sursele regenerabile de energie, deși se vor reduce în următorii 15 ani cu 29%. Pentru a genera la o stație electrică heliotermică 1 Mwt-oră în anul 2030 se vor cheltui de la 130 pînă la 200 de euro.
Iar în energetica solară tradițională inovațiile tehnologice vor contribui la reducerea cheltuielilor pînă în 2030 cu 22-30% față de cele actuale. Totodată, costul panelurilor fotovoltaice între timp ar putea fi redus cu 37-49%. Acest fapt va conduce la micșorarea costului producerii energiei electrice de la 77-80 de euro în prezent pînă la 43-49 de euro pentru 1 Mwt-oră către începutul anului 30. Adică, costurile de producție se vor reduce cu peste 40%.
Reducerea cheltuielilor, potrivit prognozei analiștilor de la KIC InnoEnergy cu 80-90% va fi atinsă din contul celor șapte inovații în producția panourilor solare. În special, savanții europeni prognozează un salt în domeniul creșterii artificiale a moleculelor de cremene, precum și confecționării modulului pentru peliculele subțiri, ce acoperă panourile.
Astfel, energia electrică obținută cu ajutorul panourilor solare, peste 15 ani, va fi cu mult mai ieftină decît cea eoliană sau heliotermică. Însă autorii studiului îi cheamă pe europeni să nu se relaxeze. Deși panourile solare au perspective bune, Europa ar trebuie să fie îngrijorată de reducerile investițiilor în sectorul surselor regenerabile de energie, mai ales în comparație cu China.
Sursa: econet.ru