ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Piramide descoperite din cosmosPiramide descoperite din cosmos

 

O echipă de arheologi din Alabama a descoperit peste 1.000 de morminte, 3.000 de clădiri şi 17 piramide. După cum informează BBC aceste monumente ale civilizației egiptene au fost descoperite cu ajutorul imaginilor transmise de un satelit cu infraroşu, care orbitează la 700 de kilometri deasupra pămîntului, sponsorizat de NASA. Săpăturile arheologice vor fi prezentate într-un documentar BBC intitulat "Egypts Lost Cities" – Oraşele pierdute ale Egiptului.

În Egipt, dezvoltarea arhitecturii este strîns legată de construcţia oraşelor, de religie şi de cultul morţilor. Arhitectura este dominată de ideologia monarhică şi religioasă, de ideea continuării existenţei după moarte. De aici şi construirea unor cavouri funerare monumentale înzestrate cu veşminte, podoabe, arme care au aparţinut defunctului, simbolizînd sălaşul etern al faraonului. Cele mai vechi construcţii funerare, apărute în epoca predinastică, sînt mastabele, în formă de prisma trapezoidală din piatră sau cărămidă, înălţată deasupra gropii cu fîntînă, la fundul căreia era depus corpul celui decedat.

Un nou tip de monument funerar îl reprezintă piramidele în trepte, zidite, conform tradiţiei, de vizirul Imhotep pentru faraonul Djoser. Aceste construcţii reprezintă o suprapunere a mai multor mastabe de diferite dimensiuni. Umplerea golurilor între trepte a dus la apariţia tipului clasic al piramidelor care au devenit simbolul civilizaţiei egiptene. Cele mai cunoscute piramide sînt cele construite la Giseh. Majoritatea cercetătorilor sînt de părerea că piramidele au fost zidite în calitate de cavouri pentru faraonii din regatul Vechi: Kheops, Kephren, Mykerinos. După aceştia dimensiunile piramidelor se micşorează, iar începînd cu perioada Regatului Mijlociu piramide se construiesc foarte rar.

În epoca Regatului Nou din cauza jefuitorilor de morminte capătă răspîndire hipogeele – cavouri regale săpate în stîncă şi compuse din mai multe încăperi şi coridoare lungi. Intrarea în cavou era decorată cu basoreliefuri şi statui. Asemenea construcţii funerare se află în Valea Regilor în apropierea Tebei.

Monumente de seamă ale arhitecturii egiptene sînt templele, care impresionează prin proporţiile lor gigantice, compoziţie şi splendoare.

Descoperirea arheologilor americani demonstrează că multe dintre enigmele civilizațiior antice încă rămîn a fi descifrate.

Mai multe informaţii despre civilizația Egiptului antic afla aici.

 

 

Sursa: moldovenii.md

Sâmbătă, 23 iulie 2011
Vizualizări: 2415

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
53
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
86
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
196
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75