ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pirul – puterea vindecătoare a Pămîntului

Unii nu pot rupe pirul. Nu doar că e o plantă puternică, ci pentru că respectă proprietățile lui curative. Pirul (Elytrigia repens) – este o plantă perenă, care crește excelent în orice condiții, în afară de pustiu și păduri mohorîte. Este o plantă- depozit ale proprietăților miraculoase, a substanțelor biologice active.

Pirul este foarte rezistent, capabil să se înrădăcineze avînd doar un mugur viu. Anume această calitate îi conferă super-puterea de vindecare.

Aspectul medical

Este foarte folositor în cazul de tulburări metabolice, erupții cutanate, pentru purificarea sîngelui și înlăturarea oboselii și slăbiciunii. Pirul are un set minunat de substanțe minerale și vitamine, care ajută în caz de reumatism, probleme cu bronhii, procese inflamatoare și catar al căilor respiratorii. De asemenea, această plantă curăță organismul de radiație.

Pirul se folosește sub formă de decoct, suc, băi.

Aspectul gastronomic

Planta are valoare gastronomică. Rădăcinile se macină în făină, care e la fel de hrănitoare și multifuncțională ca și cea de grîu. Din rădăcinile uscate pot fi fabricate crupe pentru terciuri, tocătură sau umplutură. Rădăcina proaspătă poate fi folosită în supe, salate sau supliment pentru carne, pește sau legume. Rădăcina prăjită poate substitui cafeaua.

Colectarea

Rădăcinile se colectează primăvara devreme sau după primele înghețuri. Rădăcinile trebuie spălate bine, curățate de resturi de frunze și de tulpini, se usucă afară la întuneric sau într-o încăpere bine aerisită. Pentru uscare puteți folosi cuptorul, la 60 C. Rădăcina bine uscată se rupe ușor, fără deformare, cu un trosnet. Proprietățile curative se mențin timp de 2 ani.

Citiţi de asemenea

Încă nu demult nici măcar nu auzisem de acest cuvînt - "microplastic". Și astăzi nu scrie despre el doar cel leneș.Desch...
59
Mulți oameni au un nivel crescut de aciditate în organism. Aceasta este o consecință tipică a consumului de alimente d...
0
Aceasta este cea mai detaliată fotografie a vieții celulare interioare făcută vreodată pînă în prezent.Celula este unita...
103
Avînd un stil de viață hiperactiv, poți avea impresia  că nu ai suficient timp pentru anumite lucruri în timpul z...
146