Pisica în mitologie
Pisica este animalul creat de Dumnezeu, pentru ca omul să aibă un tigru, pe care să-l mîngîie. Anticii, reflectau despre conexiunea pisicilor cu lumea subtilă. Egiptenii se închinau pisicilor, iar zeiţa bucuriei Bastet, adesea a fost descrisă ca o femeie cu cap de pisică sau o pisică. În Egiptul antic, omorul pisicii se pedepsea cu moarte.
În mitologia scandinavilor, pisica este un animal favorit lui Freya, zeița păgînă a dragostei, este interesant faptul că zeița se deplasa cu o căruţă, înhămată cu pisici.
La lituanieni, pisica nu este un simbol bun. În legende, diavolul sub forma unei pisici, luptă cu zeul Tunetului, Perkons.
În mitologia slavă, pisica, a fost interpretată din punct de vedere polar. În basmele slave, pisica este dotată cu viclenie şi un anumit simţ gospodăresc. Imaginea lui Cotofei, este asociată cu cumpătare, judecată. Și totuși, se spune că daca o pisica neagră vă va trece drumul, veţi avea ghinion . Ezoteriştii din mai multe ţări, consideră pisica o călăuză astrală.
Iar bulgarii, au o convingere creștină timpurie, că atunci cînd Dumnezeu, s-a oprit seara pe Pămînt să-și petreacă noaptea lîngă un stog cu fîn, în traistă avea pîine pe care au ros-o șoarecii. Dumnezeu, s-a supărat și a aruncat şoarecele în mănușă, care s-a transformat în pisică. De atunci și se trage familia felinelor.
Printre noi sunt şi cei cărora nu le plac pisicile, dar totuşi pentru mai mulţi dintre noi, nu este o melodie mai bună, decît torsul de seară al animalului preferat.
Studiind mitologia şi familiarizîndu-ne cu istoria familiei pisicilor, uneori ne întrebăm de ce anticii, într-un fel sau altul, au fost mai civilizaţi decît noi?
Poate ar trebui să ne gîndim la acest lucru…
Sursa: ecofauna.org