PlanIT Valley — primul oras ecologic din Europa
PlanIT Valley - primul oras ecologic din Europa
La începutul lui octombrie, orasul Lisabona a fost locul de o nouă prezentare, de data aceasta "portugheză", a proiectului de eco-oraş, cunoscut sub denumirea PlanIT Valley. Conform planurilor organizatorilor, oraşul va deveni un model de aşezare de generaţie nouă, care nu va polua mediul înconjurător, şi, astfel, va avea o autonomie aproape completă.
În timpurile noastre ştirea despre construirea oraşului ecologic nu este ceva neobişnuit sau fantastic, deoarece există deja două proiecte similare. Astfel, pionierii în acest domeniu au devenit chinezii, care au vrut să construiască un oraş “al viitorului” Dongtan (tradus ca "Coasta de Est"), lângă Shanghai. După China despre dorinţa sa de a construi eco-oraş au declarat EAU, care au decis să construiască o aşezare Masdar City, în apropierea capitalei Abu Dhabi. Dar, din cauza turbulenţelor recente, retrăite de sistemul financiar mondial, realizarea proiectelor chinez şi arab a început să tărăgăneze. Şi dacă orasul "verde" Masdar, în ciuda amânării de finalizare definitivă, deja primeşte primii "colonişti", cu Dongtan din China totul este mult mai incert. Cu alte cuvinte, în prezent proiectul chinez este "îngheţat", şi când va continua construcţia lui nimeni nu ştie. Dar se pare că organizatorii următorului proiect nu sunt speriaţi de dificultăţile predecesorilor, şi acum această ştafetă se pregateste să o preia Portugalia.
Eco-aşezarea high-tech PlanIT Valea este plănuită să fie construită la sud, aproximativ la 15 km de la oraşul Porto. Conform proiectului, care a primit statutul naţional, PlanIT Valea va fi nu numai un oraş "verde", dar, de asemenea, va devenit centrul european de înalte tehnologii, care este un analog al Văii Silicon din SUA. Prin urmare, majoritatea din cei 150 000 de locuitori vor fi angajaţi în diverse laboratoare şi institute de cercetare, producţii experimentale. Dar, aşa cum PlanIT Valley este un oraş al viitorului, în timpul construcţiei sale vor fi utilizate cele mai noi tehnologii din domeniul ciberneticii, electronicii, telecomunicaţiilor, energiei alternative şi eficienţei energetice.
Potrivit organizatorilor proiectului, printre care sunt companii de renume precum Cisco Systems, Living PlanIT, McLaren Electronic Systems şi Accenture, oraşul viitorului va fi un întreg organism viu. Conducerea oraşului va fi efectuată de sistemul de operare electronic Urban Operating System (UOS), care va îndepleni rolul "creierului" oraşului. Acesta va monitoriza, în mod independent, întreţinerea temperaturii şi umidităţii necesare în case, asigurând cea mai eficientă utilizare a energiei electrice, colectarea şi reprocesarea până la 80% din totalul deşeurilor municipale solide. Iar datorită milioanelor de senzori şi camere, care sunt situate prin întregul oraş, UOS va urmări, de asemenea, ordinea în oraş şi va preveni apariţia incendiilor, va ajuta în localizarea oamenilor. PlanIT Valley City va primi energie electrică, termică şi combustibil numai din surse alternative. Pe acoperişurile clădirilor vor fi amplasate panouri solare, în părţile corespunzătoare ale oraşului vor fi instalate turbinele eoliene, iar combustibilul pentru maşini vor fi produs din deşeuri organice.
Începerea construcţiei acestui oraş-miracol este programată pentru sfârşitul acestui an. Dar, în primul rând, organizatorii vor rezolva problemele, legate de aspectul financiar al proiectului. Iniţial proiectul PlanIT Valea a fost estimat la 19 miliarde de dolari, dar după o reevaluare, care a fost realizată cu ajutorul unor experţi independenţi, valoarea reală a eco-oraşului s-a mărit puţin. Deci, acum companiile, angajate în proiect, vor trebui să găsească investitorii suplimentari dispuşi să investească încă 10 miliarde de dolari, dacă vor reuşi, atunci putem spera că proiectul va fi finalizat până în 2015. Şi asta înseamnă că proprietarul primului eco-oraş din lume ar putea fi nu China sau Emiratele Arabe Unite, ci o ţară relativ mică şi nu atât de bogată, cum este Portugalia.