Plantăm cartofi în butoaie: un sac de cartofi de pe 1 metru
O metodă interesantă de cultivare a cartofului, în cazul deficitului de teren.
Pentru aceasta se ia un recipient – un butoi – de metal, de masă plastică, de lemn – nu contează, important să fie fără fund și cu găuri pe circumferință, pentru ca solul să poată respira, iar pe fund să nu să se adune apa.
Această metodă are o istorie aparte. Un țăran, pregătind compost într-un butoi vechi, a scăpat întîmplător un cartof, care peste o perioadă a început a crește. Tulpinile erau acoperite din nou cu o nouă porție de deșeuri. Cînd butoiul s-a umplut, a crescut și tufa de cartof.
Toamna, omul a vrut să-l scoată, dar nu a putut. Tulpinile se duceau adînc în compost și erau pline cu cartofi, care stăteau ciucure. În final, țăranul a obținut un sac de cartofi.
Treptat, această metodă a fost perfecționată. Inițial, era plantat un singur cartof. Acesta era plasat la fundul butoiului, acoperit cu un strat de 5-6 cm de compost, iar deasupra se presăra un alt strat de 9-10 cm de compost. Cînd tulpinile ajungeau la 2-3 cm, acestea se acopereau din nou. Și așa de cîteva ori. Către sfîrșitul vegetației, se obțineau diferiți tuberculi de diferite dimensiuni.
Mai tîrziu, cartofii erau plantați ca pe tabla de șah. Cînd cartofii răsăreau, aceștia erau acoperiți cu un strat de compost și deasupra erau plantați alți cartofi. Această operație se repetă de 4-5 ori. Roada se strînge treptat, începînd cu ultimul rînd plantat.