ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Plantăm sparanghel și trăim gustos și sățios!

Sparanghelul este o plantă unică pe masa noastră. Gustoasă, hrănitoare și frumoasă – toate calitățile unui aliment de sărbătoare. Dar cel mai interesant este că sparanghelul este o plantă multianuală capabilă să rodească în fiecare an fără probleme. El nu trebuie plantat în fiecare an, nu trebuie să cumpărați sau să colectați semințe. E foarte comod, nu-i așa?

Cîndva, sparanghelul era foarte popular în Rusia, mai ales în societatea înaltă, bucatele din sparanghel se considerau delicatese și erau scumpe. În prezent, sparanghelul practic nu este plantat ca legumă, deși în partea europeană a Rusiei sînt aproape opt tipuri sălbatice , iar în unele pepiniere sparanghelul este plantat ca o plantă decorativă. În alimentație se folosește un singur soi de sparanghel – obișnuit, sau farmaceutic.

Lăstarii lui tineri (care ajuns pe masă sub forma salatelor sau altor bucate) – beta-carotenul (predecesorul vitaminei A), asparghin (aminoacidul, extras din sparanghel și numită după denumirea ei latină „asparagus”), săruri de potasiu, o cantitate mare de vitamina C. Sparanghelul are un gust fin.

Cei care au decis să planteze sparanghel pe propriul teren trebuie să știe că cea mai bună metodă este din semințe, deși puteți încerca și din rădăcină. Dar după rădăcină nu puteți determina soiul plantei, de aceea, mai bine procurați semințe în magazine specializate. Ce-i drept, veți obține o roadă doar în al treilea an de la semănare. Pentru plantare trebuie să introduceți humus în sol – pînă la 10 kg de humus sau compost pe un metru pătrat. Sau 100 g de îngrășămînt universal pentru legume și 0,3-0,5 kg de nisip sau cretă.

Sparanghelul se seamănă la sfîrșitul lunii mai –începutul lunii iunie. E mai bine să semănați semințe crescute, pentru care acestea se înmoaie în apă călduță și se țin la temperatură optimă timp de o săptămînă, menținînd umiditatea. Semințele încolțite se seamănă la o adîncime de circa 2 cm și pot răsări după 7-10 zile sau, în funcție de condițiile climaterice, peste 10-20 de zile.

Ulterior, tufele trebuie udate, plivite și rărite. Se lasă cele mai dezvoltate, la o distanță de 15 cm. Prima alimentație se face peste o lună , după care se udă cu o soluție de azotat de amoniu 20 g la o căldare de apă. Aceeași soluție se folosește și pentru următoarele fertilizări lunare.

După primul an de vegetație plantele trebuie răsădite în locul permanent. Sparanghelul poate crește timp de 15-25 de ani, oferind lăstari în fiecare an.

Lăstarii sînt colectați primăvara devreme în aprilie-mai, de aceea trebuie căutat un loc în spațiu deschis, unde zăpada se topește repede și pămîntul se încălzește bine de soare. În prima iarnă după semănare, tufele trebuie acoperite, mai ales dacă ele cresc în zone cu puțină zăpadă.

Primăvara se sapă, alegînd cele mai mari, cu 5-7 crenguțe, și sînt plantate în locul pregătit toamna, săpat adînc, alimentat cu humus sau compost. Ulterior trebuie înlăturate plantele feminine pentru ca semințele să nu se împrăștie pe teren și să nu crească în locuri inoportune. Primăvara, suprafața destinată sparanghelului se afînează și se introduc îngrășăminte – 50 g de superfosfat, 20 de azotat de amoniu și 50-60 g de cenușă.

Tufele ce au iernat se răsădesc, imediat ce pămîntul se dezgheață. Se fac brazde la o distanță de 1m, pînă la 25 cm, în care peste fiecare 40-50 cm se plantează răsadul, acoperindu-l complet cu pămînt.

La începutul lunii mai, deasupra pămîntului apar lăstarii, care se taie de la bază și se acoperă ci pămînt, așteptînd apariția altor lăstari, iar vara se udă, se introduc fertilizanți și se plivesc.

În primul an se taie cel mult 5 lăstari de pe rufă, în al treilea an puteți obține cîte 10-15 lăstari de la o plantă. Toamna, partea aeriană tufelor, ce au ajuns 1-1,5 m, se înlătură și se acoperă rădăcinile cu un strat de pămînt cu compost, pregătindu-le de iernare și obținere a roadei în următorul an.

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
190
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
284
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
419
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
467