ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Plantarea mixtă a legumelor (Partea 1)




 

Plantele sateliți, vecinătatea utilă la legume.

Vinete. Se recomandă să le plantări prin fasole (Phaseolus vulgaris), care resping gândacul de Colorado. Un impact favorabil asupra vinetelor are cimbru.

Familia Fabaceae sau Leguminosae. Relația cea mai favorabilă, care poate fi caracterizată ca o asistență reciprocă, există între fasole și castraveți. Prin urmare, se recomandă să plantați fasole în jurul paturilor de castraveți. Ele se combină bine cu porumb dulce, cartofi, ridichi, napi, spanac, muștar.

Includerea leguminoaselor în plantarea acestor culturi îmbogățește solul cu azot. Busuioc aromat, plantat în apropierea leguminoaselor, reduce deteriorarea lor cu gărgărițe.

Alte plante utile pentru leguminoase: limba-leului, lavanda, sovârf sau maghiran, rozmarin, coada șoricelului. Nu se recomandă să plantați leguminoasele împreună cu ceapă, praz, arpagic și usturoi. La fel ca și vecinătatea cu gălbenele și pelin.

Mazăre. Relațiile de ajutor reciproc cu morcovi, napi, castraveți. Mazărea se dezvoltă bine între rânduri cu aceste culturi, ajutându-le la rândul său, ca toate leguminoasele îmbogățește solul cu azot.

Mazărea poate fi combinată pe același pat cu ridiche, napi, salata iceberg, gulia, pătrunjel. Nu sunt favorabile combinații de mazăre cu ceapă, usturoi, roșii. Din ierburi influențează prost pelinul.

Despre relația dintre mazăre cu cartofi și varză există opinii controversate: unii autori consideră aceste combinații destul de posibile, alții le tratează în mod negativ.

Varză. Pentru diferite tipuri de varză sunt caracteristice preferințe la astfel de plante de însoțire, cum ar fi Phaseolus vulgaris și țelina. Aceste tipuri de plante au o acțiune favorabilă reciprocă, iar țelina, în plus, protejează varza de purici.
Mărarul plantat între rânduri de varză îmbunătățește gustul și descurajează omizi, afide. Pentru varză este de asemenea favorabilă vecinătatea cu otrățel sau limba-mielului, care cu frunzele sale păroase dure respinge melci.

Cea mai bună cultură de însoțire pentru varză sunt toate tipurile de salată verde, care o protejează de purici. Varza are nevoie de protecție împotriva diferitelor fluturi de varză care lase ouă pe frunze.

Acest rol îl pot efectua plantele aromatice care cu un miros puternic maschează mirosul de varză. De aceea se recomandă în jurul plantărilor cu varză să sădiți cimbrișor, salvie, rozmarin, mentă, isop, pelin, mușețel.

Prazul sperie omizile de fluture de noapte. Varza poate fi combinată pe același pat cu castraveți, roșii, spanac, sfeclă, mangold, cartofi, cicoare. Nu există un consens cu privire la compatibilitatea ei cu căpșuni și diferite soiuri de ceapă.

Dintre toate tipurile de varză, gulia este partenerul cel mai potrivit pentru sfecla de zahăr și nepotrivită pentru tomate. Varza se combină greu cu pătrunjel și suferă foarte mult de la vița de vie din apropiere. Un impact negativ îl are calomfir.

Cartofi. În plantații mixte cartofii cresc mai bine pe același loc, fără a reduce randamentul. Cei mai buni parteneri pentru cartofi sunt spanac, Phaseolus vulgaris și leguminoase.

Fasole plantate între rânduri îmbogățesc solul cu azot și descurajează gândacul de Colorado. Cartofii cresc bine împreună cu varză, în special conopida și gulia, diferite tipuri de salată, porumb, ridichi.

Un efect benefic asupra cartofilor îl are hreanul plantat la colțurile de parcele de cartofi.

Gândacul de Colorado se sperie de nepeta, coriandru, călțunaș, calomfir, vâzdoaga. Nu este recomandată pentru cartofi țelina, un efect deprimant îl au floarea-soarelui și loboda.
Cu privire  la relația de cartofi cu roșii, sfeclă și mazăre există puncte de vedere opuse.

Căpșuni. Efectul benefic asupra căpșunilor au Phaseolus vulgaris, spanac, pătrunjel. Se recomandă se intercalați pătrunjel între căpșuni, pentru a respinge melci. Căpșunii pot fi combinați cu usturoi, varză, salata verde, ceapa, ridichi, napi, sfeclă.

Din ierburi acționează bine asupra căpșunilor limba-mielului și salvia. Mulcirea solului cu ace de pin și brad îmbunătățește substanțial gustul căpșunilor.

Porumb. Se referă la plantele foarte solicitante pentru nutriție, prin urmare, se recomandă blocuri de porumb alternate cu blocuri de Phaseolus vulgaris, porumbul beneficiază de apropierea fasolei care ameliorează solul.

Porumbul se combină cu castraveți, roșii, salată verde, leguminoase, cartofi timpurii. Aceste culturi stimulează creșterea. Se recomandă să plantați castraveții în jurul parcelelor de porumb.

Din punctul de vedere al alelopatiei, porumbul este o plantă foarte prietenoasă pentru multe culturi. Acesta are un efect benefic pe floarea soarelui, cartofi, struguri. Vecinii răi pentru el sunt țelina și sfecla.

Ceapă. Combinația clasică - ceapa și morcovi. Aceste două culturi se protejează reciproc de dăunători: morcovul respinge fluture Delia antiqua, iar ceapa – fluture Psila rosae. Datorită formei compacte, ceapa este folosită ca o cultură suplimentară, plantată între rânduri de cultură principală.

Ea se combină cu sfecla, salata verde, castraveți, căpșuni, spanac, ridichi, creson. Relativ combinația de ceapa și varză nu există nici un consens. Unii autori cred că ceapa este bună pentru varză și respinge dăunători.

Înconjurarea cu limba-leului favorabilă pentru creșterea cepei, mușețel de asemenea funcționează bine pentru ea, dar în cantități mici: aproximativ o plantă la 1 metru de paturi. Ceapa este incompatibilă cu fasole, mazăre, leguminoase. În special este nefavorabilă salvia.

Praz. Plantele sateliți pentru praz sunt țelina, Phaseolus vulgaris, salata, morcov, sfecla. Prazul și țelina sunt legați prin relații de ajutor reciproc, de aceea este recomandat să le plantați în rânduri alternante.

Ceapa ciorească sau arpagic crește bine cu roșii și țelină, salata verde, varză, morcov, căpșuni, andive, nu este recomandat să plantați alături de mazăre, fasole, sfeclă.

Morcovii  tolerează multe culturi, prosperă alături de ceapă și spanac, precum și se combină bine cu roșii, ridichi, napi, mangold, arpagic, usturoi, salată. Dar cea mai apropiată plantă pentru morcovul, cu care el are o relație reciprocă, este mazărea.

Se recomandă să înconjurați morcovii cu următoarele culturi pentru a respinge fluture Psila rosae: rozmarin, salvie, tutun, ceapă. Ierburile ostile - mărar, anason.
 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 25 martie 2014 11:06
Vizualizări: 11589

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
92
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
100
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
77
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
124