Plantele ne ajută să răcorim încăperile
Un cercetător de la Universitatea din Ţara Bascilor a demonstrat în mod clar că clădirile cu acoperişuri verzi sunt ideale pentru locurile unde vara este foarte caldă. Conform rezultatelor studiului realizat de Aitor Erkoreka, datorită stratului protector exterior în formă de plante verzi pe acoperiș se reduce nevoia de aer condiționat în comparație cu acoperișurile convenționale şi se menține nivelul dorit de confort.
Datele colectate în timpul cercetărilor practice au demonstrat că după echiparea clădirilor cu acoperișuri verzi se reduce semnificativ consumul energiei electrice. Cu toate acestea pentru a obține rezultate bune în ceea ce privește optimizarea temperaturii din interior într-o clădire rezidențială, este necesar de a crea un sistem de irigare calitativ.
Amplasarea plantelor pe acoperișul clădirii oferă o serie de avantaje față de conceptul tradițional de construcție a acoperișului. Primul este aspectul estetic: este greu de găsit un om căruia nu i-ar plăcea o astfel de soluţie de design. În plus, construcția numeroaselor clădiri de acest tip face posibilă salvarea orașelor și localităţilor de efectul "insulei de căldură" și reduce riscul inundațiilor în sezonul ploios. Mai mult decât atât, acoperișurile verzi ajută la supraviețuirea mai multor tipuri de păsări şi insecte şi sunt foarte utile pentru a reduce poluările atmosferice și fonice.
Cercetătorul Aitor Erkoreka , doctor în ştiinţe termoenergetice, constată că cheia pentru creșterea proprietăţilor izolatoare ale unui acoperiș verde este evapotranspirația care reprezintă evaporarea apei de pe suprafața Pământului și evaporarea apei de către plante (transpirație) .
Plantele absorb H2O prin rădăcini și eliberează excesul de apă sub formă de vapori prin frunze, totodată ele primesc energia necesară pentru acest proces de la Soare. Astfel, în loc de a încălzi casa, energia solară este folosită de plante pentru fotosinteză și vapori de apă. Acest lucru previne creșterea temperaturii pe suprafața exterioară a casei. În conformitate cu datele obținute de investigator, cu ajutorul acestei metode cantitatea de căldură care pătrunde în clădire prin acoperiș poate fi redusă cu 75 %, ceea ce conduce la o reducere a intensității de utilizare a sistemelor electromecanice și la o scădere a conturilor la energie electrică. Dar noi nu trebuie să uităm de irigarea plantelor : acoperișul verde prea uscat poate crește intensitatea utilizării aerului condiționat cu 65 %.
Sursa: green-dom.info