Plantele pot vorbi
Tăcerea pe care o puteți asculta în grădină este înșelătoare. Cercetătorii au confirmat în sfârșit teoria exprimată de mai mulți grădinari că plantele pot comunica între ele și, prin urmare, transmite informații altor plante.
În cadrul unui experiment oamenii de știință au descoperit că plantele pot comunica informații reciproc. Ei au modificat o genă a unui dintre reprezentanți din familia verzei, care a emis gaz, dacă planta a fost deteriorată sau ucisă. Oamenii de știință au adăugat la ADN-ul plantelor o proteină de luciferază, sensibilă la căldură, anume ea face pe licurici să strălucească în întuneric. Astfel, cercetătorii au fost capabili să detecteze emisiile plantelor în condiții de laborator.
Cercetătorii au tăiat una din frunzele verzii și au observat că varza a început să emită gazul metil jasmonat. E greu de crezut, dar prin acest mod plantele se informează reciproc despre posibilele pericole. Alte două plante situate în apropiere au început să se pregătească pentru "apărare". Primind mesajul, frunzele lor într-un ritm rapid au început să producă substanțe chimice toxice destinate pentru a proteja frunzele de dăunători, cum ar fi omizile. Pentru prima dată, cu ajutorul camerelor de luat vedere, a fost înregistrat procesul în cauză. Acest lucru demonstrează odată în plus că plantele sunt capabile să comunice într-o limbă necunoscută pentru noi.