ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Planul lui Stalin de transformare a naturii

Vă prezentăm colecția de informații „Planul lui Stalin de transformare a naturii”. Articolul cuprinde informații despre grandiosul proiect de refacere a naturii în URSS, ale cărui roade le folosim astăzi. Conform acestui plan, urma:

1) să fie sădite fîșii forestiere de stat cu o lungime totală de peste 5300 km;

2) să fie sădite pe teritoriile colhozurilor și sovhozurilor plantații forestiere de protecție cu suprafață totală de 5709 milioane de hectare;

3) să fie săpate în colhozuri și sovhozuri 44.228 de iazuri și rezervoare, pentru a OPRI DEȘERTIFICAREA, A DEPĂȘI SECETA ȘI SCHIMBA CLIMATUL PE UN TEREN DE 150 DE MILIOANE DE HECTARE, care include peste 28 de milioane de hectare de deșert, semideșert și stepă uscată. Toate acestea, în combinație cu tehnici de cultivare avansate, pot asigura roade de o rezistență înaltă, care nu depind de capriciile vremii, pe o suprafață de 120 de milioane de hectare.

RECOLTA ACESTOR CULTURI COLECTATĂ DE PE ACESTE TERENURI AR FI SUFICIENTĂ PENTRU A HRĂNI JUMĂTATE DINTRE LOCUITORII PĂMÎNTULUI.

Temeiul juridic pentru acest program a fost istorica Rezoluție a Sovietului de Miniștri al URSS și al Comitetului Central al PCUS (b) de pe 20 octombrie 1948 despre planul plantării perdelelor forestiere, introducerea rotației culturilor iarbă, construcției de iazuri și rezervoare pentru asigurarea unui randament ridicat și stabil în regiunile de stepă și silvostepă din zona europeană a URSS. În presă, acest document a fost numit „Planul lui Stalin de transformare a naturii”.

Timp de 5 ani de implementare a acestui document, în URSS au fost create 570 de stații de protecție a pădurilor, plantate peste 2,3 milioane de hectare de pădure în regiunile cele mai secetoase din Rusia, create peste 4000 de rezervoare, recoltate 6000 de tone de semințe de arbori și arbuști; pe toate cîmpurile agricole au fost edificate carcase ecologice din perdele forestiere cu includerea a 10-15% de plantații de fructe și pomușoare; pantele dealurilor și rîpilor, malurile iazurilor și lacurilor au fost plantate cu arbori și arbuști; a fost desfășurat un imens program de schimbări complexe în natură și agricultură; au fost combinate eforturile pedologilor, agricultorilor, silvicultorilor și ecologilor, oamenilor muncii și savanților, muncitorilor, poporului și statului.

Astăzi acest proiect este actual ca niciodată. Pe planetă dispar păduri, seacă rîuri, rezervoare și cu ele dispar habitate, plante, animale, insecte, păsări, albine și sute de mii de alte ființe. Sute de milioane de hectare de terenuri sînt abandonate, degradate, deshidratate, salinizate, acidifiate și epuizate. Aceste terenuri sînt cumpărate și au proprietari, dar nu au stăpîni. Și nu e prea tîrziu, ca și pe timpul lui Stalin, să fie sădite perdele și garduri vii, săpate iazuri, plantate grădini și păduri. DAR PENTRU ACEASTA TREBUIE CA ACESTE TERENURI SĂ FIE ÎMPĂRȚITE OAMENILOR CARE DORESC SĂ TRĂIASCĂ PE ELE, SĂ MUNCEASCĂ ȘI SĂ LE ÎNNOBILEZE, SĂ RESTAUREZE MEDIUL ȘI SĂ PRACTICE AGRICULTURA ECOLOGICĂ. Acest lucru îl fac deja entuziaștii – creatorii moșiilor de familie. Dar aceste eforturi nu au primit încă sprijinul corespunzător din partea statului. Dar este o problemă a statului, o problemă de reconstrucție și reabilitare a țării, agriculturii, economiei și suveranității statului nostru.

Acesta este motivul pentru care căutăm astăzi informații despre proiectele staliniste de dezvoltare a URSS. Și locul principal în acest stat va fi ocupat de Om, de Familia lui. Fiecărui cetățean al Rusiei i se va da posibilitatea de a lua un hectar de teren și de a-l transforma într-o grădină înfloritoare. Să construiască o casă pe acest teren, să planteze o grădină, să crească copii. Să transmită acest teren nepoților și strănepoților. Din aceste familii va renaște POPORUL. Așa a fost și va fi din nou.

Citiţi de asemenea

- Nu vă bazați pe medicină. Ea poate "vindeca" multe boli, dar nu poate face pe cineva să fie sănătos. Deocamdată, nici ...
109
Republica Moldova nu poate fi considerată un lider mondial în ceea ce privește resursele forestiere. Mai mult, pădurile ...
184
Papagalii suportă bine frigul... ...
79
În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
410