Plimbările de primăvară în parcurile din Chișinău, în condițiile pandemiei, sînt interzise. Cum și de ce...
Natura și călătoriile în această frumoasă primăvară în orașele și satele noastre pot fi savurate doar de la fereastră și în regim de tranzit în mișcare, în perioada pandemiei. Autoritățile Moldovei au stabilit interdicție pentru adunări în masă a oamenilor într-un singur loc. Și această interdicție se referă la toate locurile, inclusiv la parcuri urbane, scuaruri, dendrariuri, Grădina Botanică etc. Dar starea de urgență nu a interzis cetățenilor noștri să traverseze parcurile, avînd o nevoie urgentă și deplasîndu-se cu un scop foarte clar și de importanță vitală.
Măsura guvernului, intrată în vigoare în data de 25 martie, vizează interzicerea plimbărilor în parcuri, păduri și alte zone de agrement din municipiile și orașele țării, anunțată de premierul republicii, Ion Chicu, la finele ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, este justificată și absolut necesară.
Știm cu toții cum compatrioții noștri iubesc să se odihnească și să bea la natură, să se bucure de un cerc mare de prieteni și rude și să se ia de trecători. Desigur, astfel de adunări de primăvară trebuie oprite în perioada carantinei. Nu numai că contribuie la răspîndirea coronavirusului, dar și dau un exemplu rău generațiilor mai tinere, fac dezordine și haos în cultura comunicării și securității reciproce. Toate acestea au fost oprite, chiar și pentru o perioadă, de pandemie, dar noi cu siguranță susținem aceste măsuri ale autorităților.
De acum înainte, angajații MAI asigură securitatea și respectarea acestei decizii privind interzicerea adunărilor de oameni în locurile publice. Și chiar și angajații Ministerului Apărării ajută la respectarea ordinelor ministrului. Forțele armate sînt și ele atrase pentru a impune aceste restricții. Și acesta este un fenomen la nivel mondial, care are loc ca un evantai în toate țările lumii. Așa au făcut chinezii și europenii. În Republica Moldova, trupele americane NATO, folosind cea mai nouă tehnică, asigură cea mai corectă executare și menținere a interdicției privind adunările de oameni. Și ar trebui să le mulțumim pentru asta. Poate că, dacă virusul va merge mai departe, atunci și în Rusia Garda rusă va oferi aceleași măsuri pentru populația sa. Și toate, fără excepție, împuternicirile pentru aceasta a militarilor din întreaga lume, delegați de guvernele țărilor, nu sînt supuse îndoielii și nici dezbaterii. Epidemia de coronavirus este un moment în care, din cauza a 109 cazuri de infecție în Moldova, există o amenințare reală pentru dispariția dvs. de pe fața pămîntului.
Ordonanță cu nr. 3 din 23 martie 2020.
În conformitate cu articolul 22 din Legea Nr 212/2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, în articolul 2 al Hotărîrii Parlamentului Nr 55/2020 privind declararea stării de urgență, punctele 6, 7, 8 și 9 din Regulamentul cu privire la Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Nr 1340/2001, Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova, DISPUNE de:
Ordonanța Nr.3 din 23 martie 2020
„În conformitate cu art. 22 din Legea nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, art. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 55/2020 privind declararea stării de urgență, punctele 6, 7, 8 și 9 din Regulamentul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1340/2001, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova DISPUNE:
1. Se interzice persoanelor în vîrstă de peste 63 ani, începînd cu data de 25 martie 2020, aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: (i) deplasărilor în interese de serviciu, atunci cînd activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, (ii) deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; (iii) deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amînată; (iv) deplasarea pentru alte motive justificate și care nu pot fi amînate (ex. decesul unui membru al familiei, necesități ale persoanelor și animalelor de companie, etc.).
2. Se interzice, începînd cu data de 25 martie 2020, aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
Necătînd la faptul că vremea de primăvară ne atrage să vizităm parcurile publice, contribuie la dezvoltarea imunității, cetățenii Republicii Moldova, în legătură cu concluziile Comisiei pentru Situații Excepționale, trebuie să renunțe la astfel de ieșiri și să stea în casele și apartamentele lor. Dar cuvîntul-cheie este ”aflarea” în aceste locuri. Putem să ne mișcăm cu un scop după produse alimentare și medicamente, pentru chestiuni urgente. Cea mai importantă condiție pentru toți: să nu meargă în grupuri. Această măsură este introdusă doar pentru noi și numai pentru asta. Această măsură nu încurcă deloc și contribuie doar la respectarea carantinei.
P\S: O situație curioasă la același subiect s-a creat în Paris. Autoritățile din acest oraș au introdus anterior aproape aceeași dispoziție, din aceleași motive. Cu singura diferență că în parc pot ieși sportivii cîte unul, pentru a alerga etc.… Drept urmare, în Paris aproape toți s-au dovedit a fi sportivi și se deplasează acum în parcuri, în principal, alergînd…
Autor: Anna Kunz