Ploile acide
Ploile acide
Oxid de sulf şi oxid de azot. Aceste două substanţe sunt cauza frecventă şi majoră a ploilor acide. Ele fac parte din emisiile întreprinderilor din sfera de metalurgie, gazele de eşapament de la automobile şi multe altele.
Ploile acide sunt foarte dăunătoare pentru flora şi fauna, în ciuda conturului său spălat aparent inofensiv. Cu toate acestea, se întâmplă că ploaia acidă nu numai poluează apele, dar devine cauza pieririi a tot felul de organisme biologice, necesare pentru funcţionarea rezervorului de apă, precum şi multor specii de plante. Ce să mai vorbim despre organismul uman neprotejat.
După cum au constatat oamenii de ştiinţă din SUA - ţara lor, în urma ploilor acide, pierde mai mult de zece milioane de dolari pe an. Doar, Statele Unite sunt un gigant industrial şi chimic, o ţară, în care la fiecare om revine un număr uriaş de maşini. Aceasta este plata pentru suficienţa economică.
Ecologiştii cred că singura modalitate de a reduce efectele negative de la acest tip de precipitaţii este reducea drastică a emisiilor în atmosferă. Cu toate acestea, oamenii, care deţin întreprinderi, probabil, nu vor fi de acord cu astfel de măsuri, deoarece atunci ei vor trebui să re-echipeze procesul de producţie şi acest lucru ar implica costuri enorme. Şi, desigur, este de înţeles că, această acţiune va fi nerentabilă.
Este greu de spus cu ce s-ar solda o astfel de atitudine faţă de natura. Doar picăturile de acid nu cad asupra noastră din cer, ci noi înşine trimitem în atmosferă o masă de substanţe nocive, care, atunci când sunt combinate, provoacă chiar mai multe substanţe nocive, căzând pe capul şi faţa noastră. De fapt, tot gunoiul negru, care iesă pe bucăţi din ţevi, nimereşte pe noi, pe prietenii şi apropiaţii noştri. Dar până când situaţia este tolerabilă nimeni nu va întreprinde nimic. Se pare că vor fi luate măsuri pentru a reduce problema din punct de vedere informativ, aşa cum a fost cu încălzirea globală. Şefii de întreprinderi finanţează unii cercetători care scriu articole la comandă despre utilitatea emisiilor sau, cel puţin, despre inofensivitatea lor completă. Cu toate acestea, Greenpeace şi multe alte asociaţii pentru protecţia naturii încearcă să lupte cu ei. Uneori cu succes.
Sursa: zemlyanin.info