Polba — terci din povești (+Video)
"Îți voi sluji la greu, trei bobîrnace în an îți dau, iar mie terci din speltă tu să-mi faci..." - "Povestea popii și a servitorului său Balda" de A. Pușkin.
Da, departe am "plecat" de la terciul din basme, deși în timpul lui Pușkin polba – terci din speltă, a fost bine cunoscută nu doar fiecărui copil, dar și poporului întreg.
"Regele între cereale" - așa era numit grîul de speltă, strămoșul soiurilor moderne de grâu. Acest ”titlu înalt” i-a fost acordat pentru calitățile sale deosebite gustative, popularitate la nivel mondial și utilitate incontestabilă.
Spelta conține mai multe proteine decât grâul obișnuit. Iată de ce Balda, care locuia în casa popii, era foarte puternic:
”... Balda trăiește în casa Popii
Mînâncă pentru patru
Muncește pentru șapte”
Gustul terciului din speltă e unic. Polba are un gust bogat și natural. Strămoșii noștri de mult au apreciat calitățile ei și de aceea au avut o sănătate de invidiat.
Spelta întrece grâul în conținutul de proteine vegetale, acizi grași nesaturați, fibre, fier și vitamine din grupa B. Conținutul proteinelor în această cereală e de 25 - 37%. Pentru comparație, conținutul mediu de proteine în grâu moale este de doar 14%. Proteina de gluten, cu care este foarte bogată spelta, conține 18 aminoacizi esențiali, necesari pentru organismul uman și care nu pot fi obținute de la produsele alimentare de origine animală. Polizaharizii care se conțin în bobul de speltă joacă un rol important în formarea imunității. În componența sa întră, de asemenea, L-triptofanul, care îmbunătățește starea noastră generală și creează emoții pozitive.
Este de remarcat faptul, că toate substanțele nutritive, conținute în speltă, se absoarbă ușor și rapid de către organismul uman datorită solubilității înalte.
Cînd trecem la un regim alimentar cu folosirea regulată de speltă:
- Se normalizează greutatea (vitamina B6 ajuta să scapi de excesul de colesterol și promovează buna digestie a grăsimilor.)
Nu simțiți foamea, deoarece carbohidrații din polbă se absoarbă lent și treptat. E clar de ce în Italia, în centrele de alimentație dietetică, bucatele preparate din speltă se includ în dieta pacienților care suferă de greutate supraponderală.
Se îmbunătățește circulația sângelui, ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel constant.
Normalizează nivelul de zahăr din sânge.
Îmbunătățește activitatea cardio - vasculară, endocrină, a sistemului nervos, digestiv și reproductiv.
Scade riscul de dezvoltare a anemiei, bolilor infecțioase și a cancerului.
Crește tonusul și va fi util pentru persoanele care practică sport.
Datorită coajei sale solide puternice, grâul de speltă este protejat de dăunători și boli, și, prin urmare, nu necesită îngrășăminte chimice ca să crească.
Deci, iarăși se confirmă că tot ce-i nou e vechiul bine uitat, și terciul "din poveste" din nou ajunge pe mesele noastre!