Politica și energetica eoliană
Ritmul de dezvoltare a energiei alternative şi a surselor regenerabile (vîntul, lumina soarelui, paie, deșeuri de lemn) este asociat de scumpirea combustibililor tradiționali. Pînă în prezent, cele mai ieftine surse de energie sunt petrolul și cărbunele.
Liberalizarea pieței globale și situaţia conform căreia în prezent schimburile comerciale se desfășoară conform regulilor mai mult sau mai puțin transparente, duce la faptul că prețurile la combustibilii fosili rămân scăzute. În zilele noastre, energia derivată din sursele tradiționale este ieftină. Dezvoltarea intensivă a energiei alternative este posibilă numai cu sprijinul statului. Modul în care guvernul este dispus să facă acest lucru depinde de conștiința oamenilor care îl aleg. În așa-numitele țări cu o democrație avansată, majoritatea populației consideră că este necesar de a dezvolta energia alternativă. S-ar părea că pentru dezvoltarea acestei tendințe este nevoie doar de lumina verde. Dar, în realitate, nu totul merge strună. Vom examina și compara exemplele de dezvoltare ale energiei eoliene din Marea Britanie, Danemarca și Germania.
Drept obstacol în construcția fermelor eoliene pot fi atît factorii subiectivi cît și obiectivi. Morile de vînt produc poluare acustică și electromagnetică. De exemplu, la un grup de ferme eoliene cu o capacitate totală de 20 MW şi turbine eoliene de 100 kW zona de protecție sanitară ar trebuie să fie de cel puțin 400 de metri. Pentru o localitate dens populată este un factor important, care poate deveni un obstacol pentru dezvoltarea acestui tip de energie alternativă.
Un alt factor poate fi numit subiectiv, dar cu toate acestea, merită atenție. La crearea unui parc eolian este important să se ia în considerare opinia rezidenților locali. Poate că ei ar putea crede că turbinele eoliene vor strica aspectul locului în care trăiesc. Iar, opiniile lor trebuie să fie respectate. Dar, principalii factori pentru succesul sau eșecul noilor tehnologii energetice, sunt ascunşi în ceea ce noi numim "politică mare".
Marea Britanie, este unul dintre liderii în domeniul eficienței energetice, dar în dezvoltarea energiei alternative și în special, energiei eoliene, rămâne în spatele multora dintre vecinii săi europeni. Ce ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării energiei eoliene într-un stat insular? Și de ce în alte țări, această tendință este în creștere? Perspectivele pentru o carieră politică în țările democratice și Marea Britanie, în special, depind de faptul, dacă un politician sau un partid va promova politica care place marii părţi a populației. Politicianul modern poate fi numit un sclav al sondajelor de opinie publică. În Marea Britanie, două treimi din oameni cred că cu cît mai mult energia eoliană va fi folosită, cu atît mai bine este pentru țară. Dar, în ciuda acestui fapt, ministrul de finanțe, George Osborne, pledează pentru a reduce subvențiile pentru construcţia fermelor eoliene. Iar, Consiliul Județean Lincolnshire, dorește să le interzică în totalitate. Acum, locuitorii din Marea Britanie au speranțe pentru schimbări după următoarele alegeri.
În Danemarca între 1987 și 1992 a fost o situație similară. În acel timp majoritatea conservatoare din guvern, de asemenea, nu a vrut să adopte legi întru sprijinirea energiei eoliene. Dar, atunci danezii au fost mai norocoși decît englezii în prezent. Parlamentul danez a reușit să adopte legile necesare.
Însă o parte din populaţia Regatului Unit, susține conservatorii în intențiile lor de a reduce subvențiile pentru energia alternativă. Motivul este că 90% din proprietarii instalațiilor care utilizează energia regenerabilă sunt companii și corporații mari și doar 10% - proprietarii mici şi municipalități. Și faptul că subvențiile parvenite de la guvern ajung la oamenii deja bogaţi, deranjează cetățenii britanici. Și în cazul în care minoritățile nemulțumite trăiesc într-o anumită zonă, atunci în localitatea lor va fi dificil de a construi un parc eolian.
Situația din Germania diferă. Aici, 20% din energie provine din sursele regenerabile. Totodată, 65% din turbinele eoliene și panourile solare sunt deținute de proprietarii mici, fermieri și municipalități. Datorită acestui fapt creșterea ponderii energiei produse din sursele regenerabile se efectuează într-un ritm mai rapid decît în Marea Britanie. Utilizarea energiei solare și eoliene pentru a genera energia electrică este susținută de majoritatea germanilor. Mai mult decît atît, de multe ori populația locală însăși devine clientul construcției, stimulînd dezvoltarea energiei alternative în țară.
Autor: Alexei Ovciarenco
Sursa: facepla.net