ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Poluarea aerului a devenit o problemă serioasă




Oamenii de știință de la Universitatea din York au ajuns la concluzia că la momentul apariției valurilor de căldură în aer creşte semnificativ proporția de poluanți.

 

 

Faptul este că odată cu creșterea temperaturii în aer, plantele închid porii pe frunze și pierd proprietățile sale absorbante. Acest răspuns de protecție ajută plantelor să reţină umezeala în interior, prevenind uscarea, şi să reziste la concentraţia excesivă de poluanți în atmosferă , de exemplu, ozon. Iar pentru oameni în acest moment situația nu este cea mai bună. Copacii nu mai îndeplinesc funcția care le este atribuită prin plantare în cadrul oraşului.

In anotimpul cald concentrația substanțelor periculoase este semnificativ mai mare decât atunci, când temperatura este menținută în limitele normei. Prin urmare, în perioada de apariție a valurilor de căldură ar trebui să ne ferim nu numai de efectele radiației solare, dar şi de compușii chimici nocivi din aer.

În zilele noastre se vorbeşte mult despre poluarea mediului înconjurător și , în special poluarea aerului. Dar ce este de fapt ? Și de ce există atât de multe tipuri de poluare a aerului ? De ce este atât de important să facem ceva la acest capitol, atunci când ne uităm pe fereastră și nu vedem nici un fel de probleme ? Aerul este curat și transparent. Însă acest lucru nu este nimic mai mult decât o iluzie. Dacă locuiți în oraș, încercaţi să urcaţi la o înălțime mică şi să priviţi orașul de la distanță. Veți vedea de ce culoare este cu adevărat aerul.

Poluarea aerului este toxică pentru oameni și pentru mediul înconjurător, și ea  aproape întotdeauna este cauzată de oamenii.

Poluarea aerului este într-adevăr o problemă foarte gravă. Aerul este compus din oxigen, azot, vapori de apă și, datorită civilizației noastre, dintr-o varietate de particule toxice. Cu cât mai multe dintre aceste particule intră în aer, cu atât mai puțin spațiu atmosferic rămâne pentru oxigen. Aşa că perspectiva de asfixiere universală nu este chiar un mit.

Avem o mulțime de informații despre efectul de seră, smog, epuizarea stratului de ozon și ploile acide. De fapt, toate acestea rezultă din poluarea aerului. Efectul de seră se datorează emisiilor toxice care apar din arderea produselor petroliere.

Subțierea stratului de ozon este cauzată de apariţia toxinelor distructive eliberate în aer de sisteme de aer condiționat, aerosoli, în procesul de producție a materialelor și chiar în timpul reciclării deșeurilor.

Ploi de smog și de acid apar din cauza eliberării gazelor toxice. Acest tip de poluare este deosebit de nociv, deoarece gazele toxice continuă să se amestece și să reacționeze chimic cu alte elemente, fiind deja în atmosferă . Este vorba de dioxid de carbon, vapori chimici și oxizi de azot. Această poluare este foarte periculoasă, deoarece substanțele în cauză își continue activitatea distructivă atunci când se întorc pe pământ sub formă de ploaie sau ceaţă. Dacă vom inhala o astfel de ceață, probleme de sănătate sunt inevitabile.

Problema poluării aerului nu se limitează la spațiul în aer liber. Aerul din interiorul caselor noastre și birourilor poate fi la fel de periculos pentru sănătate. Principala sursă de poluare este fumul de ţigară, dar el nu este singurul. Toxinele sunt emise chiar și atunci când gătim. De fiecare dată când zgâriem acoperirea non-adezivă din teflon, se elimină o cantitate de  toxine, suficientă pentru a ucide un canar.

Efect de seră care la noi toți este asociat cu fenomenul de încălzire globală este cauzat de gazele toxice. Principalul dușman al atmosferei curate este metanul. El se eliberează din descompunerea deşeurilor de canalizare. Dar o mare parte din metan este emisă în atmosferă în timpul extragerii gazelor naturale, pe care le folosim pentru încălzirea locuinţelor și pentru gătit. O altă sursă de acest gaz este arderea deşeurilor solide. Metanul are un comportament foarte agresiv față de stratul de ozon și provoacă efectul de seră.

Cărbune şi țiței prin ardere contribuie, de asemenea, la poluarea aerului. În cazul lor se eliberează dioxid de sulf. Această toxină este periculoasă pentru oameni și cauzează probleme cu plămânii. Dioxid de sulf se emite în timpul mineritului și minerii care extrag cărbune, se referă la grupul de risc.

Puteți vedea acum că poluarea aerului este o problemă foarte mare şi se consideră mai gravă decât alte tipuri de poluare a mediului înconjurător. Nu este deloc uşor să soluţionăm această problemă, pentru că oamenii nu vor s-o recunoască. Oamenii sunt obişnuiţi să trăiască numai pentru ziua de azi, și atunci când aerul după fereastră pare curat și transparent, apare un fals sentiment de securitate, de aceea situația este şi mai rea.

Pentru a elimina riscul, avem nevoie de eforturi globale . Oricine poate contribui la reducerea poluării, dar , din păcate, în prezent avem nevoie de măsuri mai serioase .

Până în 2050 locuitorii din mediul urban vor muri din cauza bolilor respiratorii de două ori mai des, decât în prezent. Aceste boli sunt asociate cu poluarea aerului. Această prognoză a fost exprimată în raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică .

Ecologiştii spun că Nipru acum mai mult semănă cu un lac, decât cu un râu. Iar  construirea rezervoarelor de apă îl transformă treptat în mlaștină.

Deci după 40 de ani, din cauza condițiilor nefavorabile de mediu,anual vor muri 3,6 milioane de oameni din întreaga lume. Cel mai rău dintre toți se vor simţi locuitorii din China și India .

În afară de aerul, problemele de mediu ale umanității vor fi apa de o calitate proastă și condițiile sanitare precare. Cererea globală de apă în 2050 va crește cu

55 % . Mai mult decât altele din cauza penuriei de apă vor suferi Africa de Nord şi de Sud și Asia Centrală.
 
 
Sursa: green-dom.info

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 05 octombrie 2013 9:33
Vizualizări: 6795

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
326