Poluarea aerului grăbește îmbătrânirea creierului
Expunerea la poluarea aerului poate grăbi îmbătrânirea creierului, se arată într-un nou studiu publicat în revista Annals of Neurology.
În cadrul studiului, oamenii de știință au efectuat scanarea creierului a peste 1.400 de femei în vârstă, pentru a evalua nivelul materiei cenușii (care procesează informații) și al materiei albe (care ajută nervii din creier să comunice). De asemenea, ei au analizat datele poluării aerului pentru a estima la cât de multă poluare sub formă de particule minuscule au fost expuse participantele la studiu între anii 1999-2006.
Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare 3,49 micrograme pe centimetru cub de poluare a aerului femeile au fost expuse la o scădere a materiei de culoare albă de 6,23 centimetri cubi. Aceasta ar fi echivalentă cu până la doi ani de îmbătrânire a creierului.
„Acest lucru ne demonstrează că daunele provocate de poluarea aerului ajung dincolo de sistemul circulator. Particulele din aer se comportă asemenea unei neurotoxine la nivelul creierului”, a spus conducătorul studiului, autorul principal, Jiu–Chiuan Chen, profesor asociat de medicina preventivă la Școala de Medicina Keck de la Universitatea din California de Sud.
Descoperirea legăturii dintre poluare și nivelul de îmbătrânire a creierului este tulburătoare deoarece aceasta este vinovată de tulburări cognitive, demență și boli neurologice grave.
Sursa: green-report.ro