Poluarea cu azot amenință sănătatea pădurilor planetei
Oamenii de ştiinţă chinezi, împreună cu colegii lor din Statele Unite, au efectuat un studiu privind poluarea aerului cu azot. Experţii au ajuns la concluzia că conţinutul excesiv de azot în aer și sol poate fi cauza unei serii de probleme ecologice și medicale.
Potrivit unui studiu realizat în comun de către Universitatea Agrară din China și Universitatea Stanford, cantitatea azotului din cerul de deasupra Chinei din anul 1980 creşte cu 60% anual. Acest lucru duce la contaminarea solului și aerului, precum și la mărirea acidităţii apei. Oamenii de ştiinţă consideră că cauza acestor fenomene este industrializarea excesivă a Chinei în ultimele decenii, ca urmare țara a înregistrat o creștere uriașă a extracţiei de cărbune și îngrășăminte, dezvoltarea intensivă a zootehniei și numărul tot mai mare de autoturisme.
Această problemă, deși la o scară mai mică, este cunoscută şi peste ocean. Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu problemele poluării cu azot. Geograful Kendra Maklachlan consideră că pînă acum plantele de pe planetă permiteau să fie neutralizată saturarea atmosferei și a solului cu azot. Cu toate acestea, acest lucru nu va dura întotdeauna: "Odată cu creşterea cantităţii de azot ecosistemul se va schimba în mod cardinal. Acum, mai mult ca oricînd, este important să se înceapă monitorizarea pajiștilor și pădurilor noastre".
Sursa: earth-chronicles.ru