ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Poorism în lumea a treia (+Video)
 

Poorismul este o forma de turism prin care se viziteaza cele mai sarace si mai defavorizate zone ale lumii din punct de vedere economic.
Oamenii pot comanda un tur de o zi, si chiar platesc pentru a trai pe viu, experiente tulburatoare in zonele cu cel mai scazut nivel de viata. Se sugereaza, in general, ca poorismul, ridica constiinta sociala si astfel se fac mai multe acte de caritate si se doneaza sume de bani pentru a rezolva probleme locale.

Prin poorism se pot vizita cartiere sarace nu numai din lumea a treia ci si din tarile bogate. Astfel se pot organiza tururi in New York (cartiere din Bronx si East Harlem), Belfast (Irlanda), sau Rotterdam (Olanda). Aceste excursii pot trezii mintile noastre si putem vedea cu alti ochi devastarea saracie de lunga durata, situatia dificila a imigrantilor, sau efectele razboiului.
Poorismul exotic se practica vizitand locuri sarace din India, Brazilia, tari din Africa si din alte zone. Anumite companii de turism stabileasc bune relatii cu locuitorii din mahalale, astfel incat vizitatorii pot vedea zonele sarace, dar si pot discuta cu localnicii. O astfel de companie, ofera tururi in mahalaua Dharavi, India, cea mai mare mahala din lume. Pe site-ul companie se mentioneaza ca 80% din profituri se duc pentru a face opere de caritate locale.

Vizitele in zonele sarace nu sunt tocmai noi. Charles Dickens, in 1852, in romanul sau Bleak House, a descris ironic cum mai multe femei energice in numele "cauzei", au incercat sa reformeze moral pe cei mai saraci membri ai Londrei.

Pentru unii turisti, porismul nu inseamna altceva decat fiorul de vedea copii cum mor de foame sau conditiile de neimaginat de trai. Oricum am privii lucrurile acest tip de turism este in crestere rapida, si apar tot mai multe agentii de turism care ofera excursii in zone sarace. Intrebare care ramane este daca prapastia dintre cei care calatoresc ca sa vada saracia si cei care nu isi permit un trai decent va fi mai mare sau mai mica.

 

Sursa: agriculturae.ro

Vineri, 05 decembrie 2014
Vizualizări: 1648

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
135
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
233
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
368
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
203