Povestea unui fermier care nu vrea să hrănească mai mult de o mie de orășeni
Agricultura modernă industrializată este criticată pentru utilizarea chimiei. Orășenii procură aceste alimente în magazine și aproape nu au posibilitatea de a veni la piețele fermierilor după fructe și legume ecologice. Ferma „Lesnîe sadî” („Livezile pădurii”) a putut nu doar să organizeze o agricultură organică, dar și să le ofere moscoviților o schemă unică de abonare la coșurile cu produse.
Inițial Gheorghii Afanasiev dorea să crească produse pentru familie. Însă menținerea unui sortiment larg de produse doar pentru propriile necesități a devenit ineficientă. A apărut idea de a crea o cooperare dintre fermă și oraș în baza finanțării în avans a lucrărilor agricole. Adică, orășenii achită un abonament anual, iar ulterior, în fiecare săptămînă primesc un coș cu alimente organice. Un set costă 1250 de ruble, adică 65 de mii pe an.
În coș intră 10 kg de legume, fructe, pomușoare, verdeață, carne, ouă și lapte. Conținutul se schimbă în funcție de sezon, însă legumele proaspete sînt și iarna, iar tipurile de carne se schimbă săptămînal. Totodată, ferma garantează că dacă o parte din producție nu va fi crescută, dintr-un motiv sau altul, aceasta va fi cumpărată de la parteneri și livrată fără cheltuieli suplimentare din partea clientului.
Limitele financiare. „Modelul nostru de afaceri este transparent, spune Gheorghii. La început luam 1000 de ruble pentru un coș, apoi ținînd cont de livrare am corectat prețul pînă la 125- de ruble. Am calculat că fără pierderea calității „Lesnîe sadî” pot hrîni cel mult o mie de orășeni. Adică volumul vînzărilor – 65 de milioane”. În primul an au avut 200 de abonați. Bariera de lansare a fost depășită, iar un coș costă ferma puțin mai mult decît achită clientul. Însă Gheorghii este convins că cel mai important este folosirea corectă a resurselor, dar nu goana după venituri.
Sursa: msk.mr7.ru