Poziţia Asociaţiei Americane Dietetice despre alimentaţia vegetariană
Poziţia Asociaţiei Americane Dietetice despre alimentaţia vegetariană
2009
Poziţia Asociatiei Americane Dietetice referitor la dieta vegetariană este urmatoare: alimentaţia vegetariană, organizată în mod corespunzător, inclusiv strict vegetariană sau vegană, este benefică pentru sănătatea omului, satisface nevoile nutriţionale şi poate aduce beneficii la prevenirea şi controlul anumitor boli. Dieta vegetariană bine planificată este potrivită pentru fiecare persoană la orice etapă a vieţii, inclusiv sarcina, alăptatul, vîrstă fragedă, copilaria, adolescenţa, şi poate fi recomandată sportivilor.
Dieta vegetariană înseamnă o alimentaţie, care exclude carnea (inclusiv cea de pasăre), peşte şi alte animale marine, precum şi produse care sunt compuse din cele de mai sus. Dieta vegetariană satisface recomandările curente pentru consumul substanţelor nutritive-cheie, inclusiv proteine, acizi graşi, Omega-3, fier, zinc, iod, calciu şi vitaminele D şi B-12. În unele cazuri, numărul necesar de elemente importante poate fi asigurat la primirea lor suplimentară şi consumul de alimente fortificate. O analiză bazată pe rezultatele cercetării a arătat că persoanele, care deţin dieta vegetariană, au un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiace coronariene. De asemenea, cercetările sugerează că vegetarienii au niveluri mai mici de lipoproteine cu densitatea scăzută, scăderea tensiunii arteriale, precum şi sunt mai puţin susceptibile la diabetul zaharat şi tipuri hypodynamice. În plus, vegetarienii au indicele de masă corporală mai mici şi, în general, sunt mai puţin bolnavi cu cancer. Printre caracteristicile dietei vegetariene care reduce riscul bolilor cronice, se poate evidenţia un consum mai mic de grăsimi săturate, colesterol şi mai mare de fruncte, legume, cereale neprelucrate, nuci, produse din soia, fibre dietetice, şi compuşi fitochimici.
Din cauza diferenţelor obiceiurilor alimentare printre vegetarieni, este necesară evaluarea profesională a fiecărei diete aparte. În afara verificării soldului de dietă, dieteticienii pot juca un rol-cheie în educarea vegetarienilor, informînd despre sursele de nutrienţi aparte, locuri de achiziţionare a produselor vegetariene şi metode de preparare a acestora, precum şi introducerea modificărilor necesare în dietă.