ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Practici privind energia solară, fără exagerări

Nu cred într-o viață de 10 ani a acumulatorilor. Practica mi-a risipit iluziile. Energia solară s-a dovedit a fi o plăcere destul de costisitoare.

Timp de 10 ani, așezarea noastră Milionki a trăit în mod autonom. În acest răstimp, au fost exploatate diferite invertoare, controlori, generatoare, mori de vînt și panouri solare. Acesta este un timp suficient pentru a separa prostiile publicitare de realitate și pentru a face concluzii serioase. Concluziile urmează în continuare.

Prima: Este foarte important UNDE locuiți. În Krasnodar e una, în regiunea Kaluga e altceva. La noi, (în special toamnă și iarna) sînt cîteva zile însorite. Prin urmare, în cea mai întunecată perioadă a anului (cînd tocmai e nevoie de energie electrică la volum maxim), este imposibil de încărcat bateriile de soare. În acest moment al anului funcționează schema Generatorul – încărcător-acumulator. Adică, de fapt, trebuie să trăim pe seama benzinei și a unui generator, care, în general, nu este atît de ecologic. Zgomotul, mirosul, scurgerile permanente de benzină, cu siguranță, nu pot să bucure.

A doua: Cea mai slabă verigă în energia solară rămîn a fi bateriile. Durata maximă a slujirii lor (cea pe care am văzut-o în așezarea noastră) este de șase ani. La alți proprietari, dar și la mine, bateriile s-au defectat cu 3-5 ani mai repede. De aceea, mulți au trecut la acumulatoare obișnuite de automobil. În prezent eu folosesc Varta Super Heavy Duty de 225 de amperi/oră (Ah). Sînt foarte mulțumit de raportul dintre preț pentru Ah și capacitatea de restabilire a bateriei. În plus, Varta nu se teme de înghețuri. Principalul e ca atunci cînd bateriile funcționează să nu reduceți tensiunea sub 12 volți. Tăiați voltmetrul în circuit și priviți-l constant, ca pe un termometru în timpul iernii. Dacă ajunge la 12 volți, ieșiți afară. Porniți generatorul, conectați încărcătorul.

A treia: Nu cumpărați controlere de marcă, reclamate pe larg, Morningstar, Xantrex. Ele sînt foarte scumpe și cu nimic mai bune decît chinezeștile EPsolar. Mie îmi place modelul de 20 Amperi – EP Solar Tracer 2215. Deși chinezii au modele de 30 și 45 de Amperi, cred că e mai bine să cumperi două controlere de 20 de amperi și să ai două sisteme independente decît unul mare. Cu unul mare am și început. Am cheltuit banii prostește.

A patra: Nu vă avîntați după putere. Nu încercați să vă înșelați cumpărînd un invertor puternic. Invertorul pentru 3 kilowați este deja lipsit de sens (mai ales pe 6 kW). El suge rapid toată viața din baterie atunci cînd soarele se ascunde după nori.

A cincea: Încărcătorul. Este mai bine să luați unul mai puternic. De preferință, de la 40 de amperi. 50 de amperi este chiar mai bun. Eu am cumpărat pe E BAY Promariner ProNautic C3. Acestea au modele de 40, 50 și 60 de amperi. Înainte de asta, am folosit o mulțime de încărcătoare autohtone. Principalul dezavantaj era perioada îndelungată de încărcare.

A șasea: Generatorul. Acum am deja un al treilea generator. M-am oprit la Vepri 2,7 kW cu motor de la Honda. Sînt satisfăcut. Principalul avantaj e că în timpul iernii se pornește cu siguranță. În plus, consumul de benzină este destul de modest. Înainte de asta, am avut Makita și Hitachi. Ciudat, dar cel mai capricios s-a dovedit a fi Hitachi, iarna se pornea greu. Și consumul de benzină era mare.

A șasea: Lămpile. Acum acest lucru este deja evident că trebuie să fie de tip LED. Dar cînd am început, ele încă nu erau. Apoi au apărut cu un spectru teribil de lumină (ca și în morgă). Acum totul este în ordine. Lumina este caldă și prețul, în sfîrșit, a scăzut. Cumpăr becuri de la Ikea. Ele slujesc o lungă perioadă de timp. Pentru becurile din coridoare și alte locuri puțin folosite (vestibul, toaletă) este bine să adăugați un senzor de mișcare. Mulți au făcut-o. Mai ales bucură un astfel de senzor la intrarea în casă.

A șaptea: Panourile solare. Acestea sînt exact ceea ce atrage atenția tuturor. În zilele însorite, orice panou va bloca acumulatorul foarte rapid și energia în surplus va întrerupe controlerul. De exemplu, într-o zi însorită, panourile, în cea mai mare parte a timpului, vor funcționa în gol. Ei bine, în timpul iernii, pe vreme posomorîtă, orice panou va fi neajutorat. În orice caz, într-o seară lungă de iarnă (cu laptopul și iluminatul), veți descărca acumulatorul și va trebui să trageți de sfoara generatorului. Eu mi-am oprit alegerea la panouri cu puterea de 400 de Wați. Din punctul meu de vedere, acest lucru este optim. Se poate pune mai multă putere, dar aceasta este din nou o depășire a costurilor. Este recomandabil să setați mai multe panouri atunci cînd sunteți conectat printr-un contor de energie electrică la un sistem de alimentare comun. Cînd instalați panourile, amplasați-le vertical, astfel încît în timpul iernii să nu vă chinuiți cu curățarea zăpezii. Mai ales dacă panourile sînt situate pe acoperiș. Zăpada practic elimină toată lumina.

A opta: Colectoarele solare. În acest caz energia solară este folosită în totalitate. Niciun controlor nu taie nimic. Întreaga energie a soarelui este utilizată pentru încălzirea apei. Iar eu am două butoaie de 200 de litri, care se încălzesc pînă la 90-92 de grade. Cînd îmi spăl vasele cu apă caldă sau fac un duș cald, mă simt fericit. Consum o cantitate mare. Mai ales atunci cînd prepar conserve pentru iarnă. Iar pentru a încălzi o astfel de cantitate de apă cu gaz, durează foarte mult și e destul de costisitor. Am atît de multă apă caldă, încît o parte din ea o direcționez spre bateriile de încălzire. Primăvara (cînd e mult soare), iar nopțile sînt încă reci, încălzirea casei implică irosire de bani. Iar cîteva baterii, în astfel de situații, se descurcă foarte bine cu încălzirea. Prin urmare, vă recomand să începeți să utilizați energia soarelui din colectoarele solare. În plus, soția dvs. vă va mulțumi, iar o bună dispoziție a soției face mult.

Energia solară este un lucru bun, dar îndeosebi vara la Soci sau Krasnodar, sau într-o cabană. În timpul iernii însă, la latitudinea regiunilor Tula, Tver, Leningrad sau Kaluga, locuind permanent acolo, mai ales în cazul unei familii mari, cînd trebuie în mod constant de spălat, gătit, aspirat praful, energia solară nu e suficientă – trebuie utilizat un generator. Și acest lucru este destul de scump, neconfortabil și nici ecologic. Situația ideală ar fi ca, în timpul verii, instalațiile noastre solare, care produc puteri excesive, să o depoziteze în rețea. Și iarna acești kilowați, contorizați, s-ar întoarce înapoi. Fără bani. O simpla compensare reciprocă.

Energia solară are, cu siguranță, avantajele sale, mai ales atunci cînd vă aflați într-o situație disperată, cînd nu vă puteți conecta la rețeaua electrică. Trebuie doar să vă cheltuiți banii cu iscusință și să nu investiți speranțe excesive în perioada toamnă-iarnă.

Volodar Ivanov

Практики о солнечной энергетике без прикрас...

Практики о солнечной энергетике без прикрас...

Практики о солнечной энергетике без прикрас...

Практики о солнечной энергетике без прикрас...

Практики о солнечной энергетике без прикрас...

Практики о солнечной энергетике без прикрас...

Citiţi de asemenea

- Cum nu te plictisești să fii tot timpul singur?Și el a răspuns:- Am multe de făcut:Trebuie să îi învăț pe doi șoimi și...
87
Dragi prieteni!Astăzi, pe 9 mai, sărbătorim una dintre cele mai semnificative și importante sărbători din istoria omenir...
179
El a fost primul care a renunțat la dreptul de autor, a fost un adversar al sistemului de stat, și pentru că s-a abătut ...
420
Aer curat, apă de izvor, hrană naturală, casă sigură, muncă fizică, frumusețea naturii, relații sănătoase între oameni, ...
294