ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Preamăresc capitala așa cum este și de trei ori acea, care va fi !

Despre trecutul și viitorul al Chișinăului, despre mediu, transport, sechestrarea ilegală a terenurilor în parcuri și multe idei noi pentru a transforma orașul într-o grădină înfloritoare. Toate acestea într-un interviu exclusiv pentru ecology.md cu candidatul pe postul de primar al Chișinăului Vasili Chirtoca.

Despre oraș

- Ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie păstrat în Chișinău și ce e necesar să fie schimbat în mod radical?

- Voi începe cu faptul că orașul nostru este, de fapt, unul unic, este foarte bine gândit și construit. Chișinăul a avut mult noroc că după război, la restaurarea sa au muncit cei mai buni designeri, arhitecți, urbaniști, planificatori ai mediului urban. Orașul nostru este construit pe baza unor idei inovatoare. Oriunde te-ai uita, totul are o idee. Orașul are întrări foarte frumoase, indiferent de unde vii peste tot se deschide o priveliște pitorească, totul este verde și înflorit. În fiecare raion avem lacuri, parcuri, nu e de mirare că pentru mai mulți ani Chișinăul se considera unul dintre cele mai verzi orașe din Europa. Fâșiile verde din jurul orașului – plămânile sale – sunt formați din copaci aleși foarte rațional, o combinație unică de soiuri de conifere și foioase, care nu doar creează un aspect frumos, dar, de asemenea curăță perfect aerul. Și ceea ce se petrece în oraș la momentul de față nu poate decât să provoace indignare.

Din păcate, vedem cum tot mai multe spații verzi se dau sub construcție. Când voi deveni primar toți acești invadatori ilegali vor trebui să se "odihnească" de la munca sa injustă. Nu mai putem permite să continue tăierile ilegale a masivelor întregi de ienupări bătrâni (așa cum sa întâmplat la Sculeni, la construcția benzinăriei ”Bemol”), s-au redus zonele de parc, pentru construirea complexelor rezidențiale și a benzinăriilor s-au distrus pinii și molizii frumoși, (așa cum sa întâmplat în parcul Valea Trandafirilor). În opinia mea, asemenea lucruri le pot face doar bioroboții, oamenii care nu înțeleg ceea ce fac, și nu văd mai departe de astăzi. Sunt niște oameni care nu știu să facă nimic, dar din anumite motive au decis că pot controla pe alții și se bagă la putere. Chișinăul este foarte bine conceput, dar având în vedere ”eforturile” recente ale liderilor municipali, orașul degradează, și nu ne putem permite să-l pierdem.

Trei probleme în domeniul ecologiei

- În ciuda faptului că în prezent în capitală funcționează foarte puține întreprinderi industriale, situația ecologică este departe de a fi perfectă. Ce credeți că e necesar de făcut pentru a îmbunătăți situația?

- În Chișinău există trei probleme care necesită soluții urgente, deoarece poate fi prea târziu. În primul rând e vorba despre aer curat, în al doilea – despre emisiile întreprinderilor industriale și în al treilea - problema râului Bâc și afluenților săi.

Aer curat

Dacă ați vizitat capitalele țărilor europene pe străzile cărora circulă mult mai multe vehiculele decât la noi, probabil că ați observat că acolo practic nu se simte impurificarea aerului cu gaze de eșapament. Deoarece în UE pentru mai mulți ani sunt stabilite anumite standarde de mediu. La început a fost EURO-1, apoi EURO-2 ... iar acum e EURO-6. Dacă vehiculul nu are echipamente pentru purificarea gazelor de eșapament după strandardele EURO-6 (și acesta este un grad de purificare atât de ridicat că de fapt emisiile se pot inspira), atunci mașina nu are voie să circule pe drumurile UE. În Moldova avem - EURO 0. Asta înseamnă că de fapt nu avem nici un fel de restricții privind emisiile de eșapament. Așa ceva nu se permite în nici o țară din Europa. În Ucraina normele sunt de cel puțin EURO-4, în Rusia – EURO-5, în România EURO-6, iar noi avem zero. În Moldova este permis importul mașinilor vechi, care fumegă ca niște locomotive, și iată rezultatul - 95% din poluarea aerului provine de la gazele de eșapament.

Toate acestea sunt o consecință a populismului, înțelegerii greșite a intereselor cetățenilor, rezultatul incapacității de a explica oamenilor necesitatea măsurilor nepopulare, nepopulare din punct de vedere a unor politicieni. Anume liderul partidului, care conduce orașul pentru ultimii opt ani, a insistat în AEI pentru aprobarea legii care permite importul în Moldova a vehiculelor cu vechime peste 7 ani. Și iată-l rezultatul trist - potrivit datelor oficiale în acest an din cauza gripei au murit aproximativ 20 de persoane. Acest lucru se datorează faptului că oamenii au o imunitate foarte scazuta, rezistență slabă la infecții, și un rol important aici a jucat poluarea aerului pe care îl respirăm.

Emisiile întreprinderilor industriale

A doua întrebare este evacuarea deșeurilor și substanțelor poluante întreprinderilor industriale în sistemul de canalizare. Este necesar în mod constant de a controla concentrația maximă admisă a substanțelor nocive în locurile unde acestea se varsă în Bâc, de a identifica infractorii, și a-i forța să instaleze sisteme de purificare prin sancțiuni, amenzi, etc.

Există multe probleme asociate atât cu proastă gestionare, cât și cu fărădelege. Faptul este că poliția municipală aproape nu este supusă municipiului. Șeful de poliție se aprobă de Consiliul Municipal, dar după propunerea comisarului general de poliție, care este subordonat Ministerului de Interne. Ca urmare, poliția acționează în conformitate cu instrucțiunile Ministerului, și nu a autorităților municipale. Și astfel apar o mulțime de probleme.

Acum se elaborează o nouă lege a municipiului Chișinău și acolo trebuie să fie inclusă o modificare corespunzătoare. La urma urmei, de multe ori polițiștii înșiși încuviințează pe cei care, de exemplu, organizează spălătorii ilegale de mașini direct lângă Bâc sau duc comerțul la marginea drumului. E nevoie să creăm un nou sistem care va rezolva aceste probleme prin schimbarea legii sau dacă nu, atunci vom crea echipe de voluntariat care vor rezista unor astfel de acțiuni ilegale. Din fericire, acum în societate este vizibilă o trezire a conștiinței ecologice. Pentru a o susține, vom crea un departament special, care va gestiona parcuri și zone verzi, și se va ocupa cu probleme de mediu a orașului.

Râul Bâc

Cea de a treia întrebare - este cursul de apă a râului Bâc și afluenților săi. Cândva, compania noastră DAAC Ecoplant a făcut o expediție cu organizația Sindicală teritorială a mișcării ecologiste din Moldova. Eu, de asemenea, am participat la ea, și am văzut în ce stare teribilă se află râul și afluenții săi. Două izvoare a râului sunt folosite ca canalizare pentru vilele din Codru. Pe afluenți sunt săpate multe lacuri neautorizate, unde fluxul de apă se oprește. Zonele sanitare de protecție nu există sau nu sunt pe deplin respectate. Pe unele maluri pământul este arat, ceea ce duce la eroziunea solului și înnămolirea râului. O discuție aparte merită starea lacului de acumulare Ghidighici - principala zonă de recreere a Chișinăului. Acest rezervor de asemenea se transformă într-o baltă din care râul Bâc nu mai curge. De asemenea, degradează afluenții Bâcului, nivelul apei din acestea scade, iar mulți chiar au dispărut. E nevoie să rezolvăm aceste probleme urgent, să explorăm albiile, să creăm zone sanitare, să sădim plante în zona litorală. Acolo unde cresc plantele, vine și apa. În consiliu avem oameni care știu cum s-o faca. Și cred că în 10-20 de ani, aceste probleme pot fi rezolvate complet.

Ideile lui Sepp Holzer pentru oraș

- Dvs. promovați activ ideile de permacultură ale lui Sepp Holzer. Ce idei pot fi implementate pentru folosul orașului nostru?

- Municipiul Chișinău dispune de 572 de kilometri pătrați de teritoriu și 52 mii de hectare de terenuri agricole... Cred că, treptat, vom uni municipiul într-un singur proiect de eco-polis, unde în mod activ se vor folosi principiile de permacultură. Vom încerca să-l invităm mai des pe Sepp Holzer, vom organiza seminarii și ateliere. Avem deja experiență în crearea moșiilor create pe baza principiilor sale, în cadrul companiei DAAC Ecoplant am sădit o pepinieră pe o suprafață de 30 de hectare, unde se cultivă puieți de arbori, conifere, foioase, fructe, fructe de pădure. În plus, se vor cultiva semințe de legume de origine moldovenească.

Moșiile de familie

- Susțineți idea așezărilor ecologice și, mai întâi de toate, moșiilor de familie din Republica Moldova. Aveți planuri să promovați crearea unor astfel de așezări în municipiul Chișinău? Cât de reală este crearea acestora în apropierea orașelor mari?

- Avem de gând să găsim un loc în raza municipiului și să construim o așezare ecologică nouă. Avem oameni cu mai multe proiecte de așezări ecologice, și, având în vedere costul terenurilor din municipiu, în proiectele menționate vorba este despre niște gospodării cu o suprafață de 20 de acri. Deși acestea nu vor rezolvă obiectivul principal al așezării ecologice - modelarea unui mod de viață complet nou, unde proprietarul moșiei și familia sa pot să devină auto-suficienți și aproape independenți de factori externi. Anume pe un hectar se poate face o gospodărie cu valoare deplină, ceea ce va permite de a naște și crește copiii într-un mediu favorabil, de a-i pregăti pentru viață în aceste condiții. Și totuși o soluție de compromis cu 20 de acri nu trebuie neglijată. Ideea de a trăi în afara orașului și a crește urmași sănătoși ar trebui să fie sprijinită în variante diferite.

În general, ar fi foarte bine de a crea o rețea de așezări ecologice în jurul orașului pentru a permite persoanelor care lucrează în orașe să trăiască în condiții favorabile. Și într-un timp scurt vom încerca să lansăm primul proiect de așa gen. Pentru a face acest lucru, e nevoie de a stabili un contact bun cu autoritățile locale. Căci primarul general al municipiului nu are dreptul de a da instrucțiuni directe primarilor din satele aparținătoare municipiului. Prin urmare, vorbim despre stabilirea contactelor, înțelegerii, eforturilor pentru a interesa oamenii în acest proiect. La urma urmei, rețeaua așezărilor ecologice va aduce beneficii nu numai locuitorilor săi, dar, de asemenea și întregului oraș - va asigura un mediu favorabil pentru viață, aer curat și produse naturale cu adevărat folositoare.

Proiectul bio-civilizației

- În perioade de crize de obicei nu se fac prognoze pe termen lung, concentrându-se pe rezolvarea problemelor curente. Dar lipsa unui vector de dezvoltare pe termen lung ne face să ne rotim în același cerc vicios. Dacă privim în perspectivă de 20 sau 50 de ani, cum, în opinia dumneavoastră, ar trebui să devină lumea? Ce idei de dezvoltare le găsiți cele mai promițătoare pentru umanitate?

- Sunt un susținător al civilizației biologice. Natura poate oferi tot ceea, de ce are nevoie o persoană pentru o viață fericită. În cursul civilizației, omul a mers prea departe de intenția creatorului. Și iată că ne aflăm într-un punct critic. Omul încearcă să schimbe genomul uman, să cloneze ființe vii, și este dispus clonării umane. Toate acestea ne aduc mai aproape de dezastru. Este timpul pentru regândirea radicală a valorilor. Eu nu propun să ne întoarcem înapoi, în peșteră. Desigur că dezvoltarea tehnologiilor, și în special celor care țin de energie, este foarte importantă. Omul are nevoie de încălzire, apă, canalizare, comunicații. Anume în aceste direcții ar trebui să se dezvolte gândirea umană - în domeniul dispozitivelor tehnice de siguranță, reducerea consumului de energie. De asemenea, este important să ne gândim despre protejare. Protejarea este cea mai importantă parte a dezvoltării umane sigure în condiții moderne. De aceea, oamenii care încearcă să dea altor un exemplu de viață nouă, trebuie întotdeauna să fie în măsură să protejeze ceea, ce au creat. Și în acest sens dezvoltarea gândirii tehnice trebuie, de asemenea, să evolueze.


 

Catruc Valerii

ABONAȚI-VĂ
Joi, 21 mai 2015 14:11
Vizualizări: 2434

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325