ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Președintele Belarusului a semnat o directivă privind interzicerea ambalajelor din plastic

Alexandr Lukașenko a semnat Directiva nr. 7 "Cu privire la îmbunătățirea și dezvoltarea serviciilor locative-comunale ale țării", anunță serviciul de presă al Președinției. Aceasta oferă, printre altele, eliminarea treptată a ambalajelor din polietilenă și înlocuirea acestora cu ambalaje sigure pentru mediul ecologic, inclusiv din sticlă și hîrtie.

Directiva nr. 7 reduce, de asemenea, acumularea de deșeuri, reglementează procesarea și reciclarea lor mai profundă.

Vă amintim că Alexandr Lukashenko a vorbit deja despre recipientele din plastic. La o întîlnire din Minsk, în decembrie 2018, el a propus să se înceapă procesul cu renunțarea la sticlele de apă din plastic.

”Trebuie să ne îndepărtăm de polietilenă, pentru început, cel puțin pentru îmbutelierea apei. Avem suficientă producție de sticlă. Și nu trebuie să otrăvim oamenii. Sînt sigur că șefii mari și mici au deja apă în sticle. În lume există deja tendința de a scăpa de polietilenă și de a se concentra mai mult pe recipiente ecologice. Aceasta este o sarcină pentru dvs.”, a spus președintele.

În Directiva nr. 7 se regăsesc deciziile luate la 20 octombrie 2017 la reuniunea-seminar republican, instrucțiunile și cerințele președintelui pentru îmbunătățirea și dezvoltarea serviciilor locative-comunale. Atunci președintele a menționat că pentru depozitarea întregii cantități de deșeuri municipale din țară sînt folosite 168 de depozite de deșeuri și 1,5 mii de mini-depozite de deșeuri în zonele rurale. Peste 90% dintre acestea au fost construite în timpul URSS.

"Noi știm ce fel de depozite și mini-depozite sînt acestea." Zboarînd deasupra țării le văd foarte bine. Noul ministru al resurselor naturale și al protecției mediului are o sarcină de fier de a se ocupa de cei care sînt responsabili pentru aceste poligoane și, în special, de cei care creează aceste depozite oriunde. Adică se îngunoiază păduri, drumuri, margini de drumuri etc. Voi știți despre ce este vorba. Acționați!” a spus președintele.

Directiva prevede că Consiliul de Miniștri este însărcinat cu atragerea de investiții în domeniul gestionării solide a deșeurilor municipale, inclusiv crearea unui sistem de depozit (gaj) pentru manipularea ambalajelor de consum. Mecanismul de impozitare ecologică va fi îmbunătățit pentru a motiva utilizarea acestor deșeuri și pentru a reduce cantitatea de îngropare a acestora.

Comitetul Executiv al orașului Minsk și comitetul executiv regional au sarcina de a reduce volumul sau de a preveni formarea deșeurilor solide municipale și de a le utilizare la maxim cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Directiva prevede, printre altele, ca Ministerul de Reglementare și Comerț Antimonopol al Republicii Belarus și Ministerul Gospodăriei Locuintiv-Comunale să definească, pînă la 1 iunie 2019, procedura de planificare și finanțare a costurilor serviciilor pentru băi și dușuri comune.

Serviciul de presă al președintelui anunță că în 2020 se preconizează creșterea pînă la 25% a nivelului de utilizare a deșeurilor solide municipale. În 2025, se prevede aprovizionarea a 100% din populație cu apă potabilă de înaltă calitate.

Citește mai mult: news.tut.by

Citiţi de asemenea

La 26 septembrie 1991, patru bărbați și patru femei au devenit prizonieri voluntari într-un spațiu imens construit pe pa...
138
Această plantă frumoasă poate fi întîlnită pe străzi și în parcuri în toate orașele lumii, situate în latitudinile sudic...
78
A venit primăvara, natura se trezește, a sosit timpul ca și noi, oamenii, să ne trezim, pentru că și noi facem parte din...
103
Multe lucruri în lumea noastră sînt create special pentru femei, există chiar și plante medicinale pentru sănătatea feme...
185