Prețul mai jos de zero. Enegia alternativă începe să cîștige teren
Pe opt mai, Germania a înregistrat un record – în această zi însorită și cu vînt, sursele regenerabile au asigura 87% din energia consumată (55 GWt din 63 GWt). Din această cauză, prețurile la energia electrică au ajuns la cotații negative. Aceasta înseamnă, de fapt, că consumatorilor li s-a plătit pentru utilizarea energiei electrice.
Germania s-a dovedit a fi nepregătită de acest salt. În timp ce stațiile electrice pe gaz au fost oprite, cele atomice și pe bază de cărbune continuau să funcționeze în pierdere. Aceste dificultăți, de rînd cu faptul că în general, energetica alternativă depinde de condițiile climaterice, care se schimbă mereu, alimentează criticile aduse în adresa ei. Scepticii spun că din această cauză sursele de energie sînt sortite să ne asigure doar parțial cu energie electrică, însă această opinie e discutabilă. Vîntul, într-adevăr nu bate tot timpul, însă aceasta nu înseamnă că în alte locuri el nu-i – prin urmare este necesar de construit o rețea largă de stații eoliene.
Germania promite să treacă definitiv la sursele de energie regenerabilă pînă în 2050. Și nu e singura țară. Există țări, care deja au obținut acest lucru, de exemplu, Islanda, Paraguay sau Norvegia, care își asigură consumul intern din contul energiei regenerabile și care sînt, totodată, și principalii exportatori de petrol și gaz. În martie 2015, Costa Rica a anunțat că timp de 75 de zile a consumat doar energie electrică alternativă din cauza ploilor. Într-o zi din iulie 2015, stațiile eoliene din Danemarca au asigura 140% din consumul de electricitate. Apropo, atunci Danemarca a exportat „surplusul” în Germania, Norvegia și Suedia. În noiembrie trecut guvernatorul landului Noua Austrie as spus că, datorită energiei obținută la CHE de pe Dunăre, precum și din alte surse alternative, provincia nu mai are nevoie de stațiile electrice pe bază de cărbune.
Anul 2015 a fost cel mai reușit pentru energetica regenerabilă. Această ramură a obținut investiții majore, ce au depășit de două ori investițiile în sursele tradiționale de energie, scria atunci agenția Bloomberg. Mai mult, printre investitori se numără și companiile petroliere: pe 9 mai compania franceză „Total” SA, care deține pachetul de acțiuni al producătorului de panouri solare „SunPower Corp.” a anunțat că a încheiat o tranzacție de $3,1 miliarde cu alt producător de baterii solare „Saft Groupe”. Totodată, acum compania petrolieră „Exxon Mobil Corp.”, împreună cu „FuelCell Energy Inc.” va lucra asupra reducerii emisiilor gazelor de seră de la stațiile electrice.
Istoria investițiilor companiilor petroliere în energetica pură începe în anii 1970. Însă, precum a declarat pentru Bloomberg analistul de la „ClearView Energy Partners” Timothy Fox, deocamdată e prematur să facem concluzii dacă exemplul Exxon Mobil și Total SA este o tendință generală a companiilor petroliere. Probabil, e doar o încercare de a se asigura, în cazul în care energetica alternativă o va învinge pe cea tradițională.
Energetica alternativă continuă să se ieftinească și să se dezvolte, în timp ce prețurile și investițiile în combustibilul solid scad. Începînd cu anul 1970, costul energiei solare s-a redus de 150 de ori. Din anul 2000, volumul ei s-a dublat în 7 rînduri, iar volumul energiei eoliene s-a dublat în patru rînduri. Pînă în 2018, volumul energiei solare din nou promite să se dubleze, în timp ce cantitatea energiei eoliene – de 1,5 ori. Totodată, potrivit „Bloomberg New Energy Finance”, de fiecare dată cînd cantitatea de energie eoliană se dublează, prețul ei scade cu 19%, iar a celei solare – cu 24%.
Sursa: slon.ru