Prietenii de Anul Nou
Din copilărie pentru mulţi dintre noi mirosul mandarinelor se asociază ferm cu îngheţuri de iarnă şi sărbători de Anul Nou. Anterior fiind delicatese, astăzi mandarina a devenit cel mai frecvent fruct de iarnă cu vitamine.
Mandarinele cresc pe un arbore citric veşnic verde din familia reticulata şi sunt cunoscute în lume pentru aproape o mie de ani. Cîndva aceste fructe din sudul Chinei au fost atît de scumpe că îşi permiteau să le mănînce doar chinezii bogaţi numiţi mandarini. De aici provine numele lor. Pentru europenii acest fruct a devenit cunoscut cu mult mai tîrziu - la începutul secolului al XIX-lea, şi astăzi mandarinele sunt cunoscute şi iubite, probabil, de toată lumea, doar ele sunt cultivate nu numai în China, dar, de asemenea, Brazilia, Coreea, Italia, Algeria, Grecia, Maroc, Cipru.
Mandarinele sunt o excelenta sursă de apă potabilă - aproximativ 85%, conţinutul de zahăr de fructe este de aproximativ 7% din fructul întreg, restul fac acizi, pectina (retrage toxinele din corp), săruri minerale, uleiuri esenţiale şi vitamine. Cît priveşte vitamina C (100 g de fructe conţin 35 mg de acid ascorbic), care în mandarinele este un pic mai puţină, decît în portocale, precum şi vitamine B, K, P,D, acestea lipsesc în portocale, plus provitamina A; însă mandarinele nu conţin vitamina E, care este în portocale.
Pulpa mandarinelor conţine calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi potasiu, ca şi pulpa portocalelor, precum şi colină şi luteină, care nu sunt incluse în portocale, însă acestea din urmă pot a se "lăuda"cu cupru şi zinc. După cum puteţi vedea, mandarinele, nu doar în aparenţă şi în gust, ci, de asemenea, după compus sunt diferite de portocale. Dar ele sunt utile în mod egal. Filmul alb, care separă felii de mandarine, conţine glicozide, care întăresc pereţii vaselor sanguine, iar coarja este bogată în uleiuri esenţiale.
Sursa: vegopolis.ru