Prima casă din SUA cu amprenta de carbon zero şi-a găsit locatarii
Proiectele caselor cu o amprentă de carbon zero nu sunt o raritate. Cu toate acestea, majoritatea din ele reprezintă dezvoltări experimentale orientate spre viitor. Adesea design-ul este atât de diferit de arhitectura tradiţională, încât oamenii nu îndrăznesc să construiască case zero în cartierele convenţionale. Prima casă pasivă din SUA a fost construită și populată într-o suburbie din St Louis, Webster Groves. Aspectul său diferă puţin de clădirile învecinate.
Casa pasivă este un prototip al locuinţei, creat cu sprijinul companiei daneze Velux, specializate în produse de iluminat natural, cum ar fi luminatoare şi ferestre. Scopul proiectului este o demonstrație concretă a beneficiilor clădirii cu un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, care oferă o microclimă sănătoasă și confortabilă pentru rezidenții săi. După proiecte similare au fost deja, construite câteva case în Europa.
Conducătorii proiectului au ales pentru construcţie Webster Groves, în scopul de a testa la maxim posibilităţile casei. Având în vedere schimbările climatice, această zonă combină condiţiile extreme de iarnă cu gerurile cumplite și de vară fierbinte. Potrivit arhitecţilor, dacă în astfel de condiții s-ar dovedi că clădirea este confortabilă şi eficientă, apoi în altă parte din Statele Unite ale Americii exploatarea va fi, la sigur, eficientă.
Ferestrele largi oferă lumină naturală
Iluminatul şi menţinerea temperaturii confortabile în casă sunt principalele componente ale cheltuielilor de energie. În această privință, este foarte important să se facă la maxim uz de metodel naturale de reglementare, care nu necesită cheltuieli de energie. Cele mai mari dintre nevoile energetice ale casei, se asigură cu energie solară. Dar, este prevăzută şi varianta alternativă de utilizare a gazelor naturale după necesitate.
Autorii planului acordă o atenție mare şi luminii naturale. Ferestrele și tunelurile solare sunt în toate camerele. În interior predomină culorile deschise, toate camerele sunt legate între ele, în mod larg sunt utilizate şi paravane din sticlă.
Pereţii din afară sunt izolaţi cu panouri termice. Acoperişul este realizat din ţiglă solară reflectorizantă. Cedarea de căldură a casei de asemenea este redusă prin utilizarea geamurilor termopan. Majoritatea ferestrelor și jaluzelelor pot fi controlate de sistemul automat de reglementare a fluxului de căldură, luminii şi aerului curat. Locatarii pot, de asemenea, singuri programa ferestrele astfel încât acestea să se deschidă și să se închidă la un anumit timp.
Desigur, sistemul de încălzire tradițional și de aer condiționat, de asemenea, funcţionează în casă, dar automatica de reglementare ar trebui să reducă utilizarea lor la minim.
Un factor important al eficienței energetice este utilizarea materialelor fabricate în vecinătatea șantierului. Cele mai multe dintre ele sunt de origine locală și în viitor pot fi reciclate. Unele materiale de construcţii deja, sunt produse secundare.
Casa pasivă (casa care produce mai multă energie decât consumă) se înscrie în mod ideal în peisajul din jur şi arhitectura clădirilor vecine. Ea nu se evidenţiază printre alte clădiri. Potrivit dezvoltatorilor, acest lucru va face proiectul mai popular.
La sfârșitul anului 2012 clădirea şi-a găsit locatarii. În cursul primului an de exploatare, eficiența energetică a locuinței va fi supravegheată de cercetătorii de la Universitatea din Missouri.
Sursa: facepla.net materiale Active Casa