ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Prima țară europeană alimentată în totalitate cu energie regenerabilă?

Energia eoliană este adesea criticată pentru intermitența sa: deoarece vântul nu suflă mereu, cum ar putea alimenta el o economie industrială modernă? O țară europeană a dovedit că energia eoliană are un potențial enorm – a asigurat toată energia de care e nevoie în stat, plus un exces de putere pentru export.

S-a întâmplat săptămâna trecută în Danemarca atunci când, într-o zi deosebit de furtunoasă, fermele eoliene daneze au generat o cantitate masivă de energie. În seara zilei de 9 iulie, Danemarca a descoperit că turbinele sale au produs 116% din energia electrică de care este nevoie în țară. În 10 iulie, cifra a crescut la 140 de procente!

Pregătită în astfel de situații, Copenhaga a vândut surplusul de energie țărilor vecine, mai precis Norvegiei, Germaniei și Suediei, scrie oilprice.com.

Toate aceste informații au fost disponibile în timp real pe pagina de internet energinet.dk, site-ul operatorului sistemelor de transport pentru energie electrică și gaze cu sediul în Erritso, pe coasta de est a Iutlandei, peninsula principală a Danemarcei. Site-ul urmărește, minut cu minut, intrarea energiei din surse regenerabile în rețeaua electrică a țării.

De fapt, s-a putut observa că turbinele eoliene daneze nu au lucrat la capacitatea lor maximă de 4,8 gigawați, în timpul perioadelor vârf, când vântul a fost foarte puternic.

„Danemarca a demonstrat că o lume alimentată în proporție de 100 la sută cu energie regenerabilă nu este o fantezie”, a declarat Oliver Joy, purtător de cuvânt pentru organismul comercial al Asociației Europene pentru Energie Eoliană.

„Energia eoliană și alte surse regenerabile poate fi o soluție pentru decarbonatare și, de asemenea, pentru securitatea aprovizionării în perioadele cu cerere mare.”

Surplusul de energie de săptămâna trecută întărește constatările Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene în raportul său anual privind tehnologia energiei eoliene.

Acesta a citat utilizarea cu succes a tehnologiei de către Danemarca, precum și Germania, Irlanda, Portugalia, România și Spania, țări europene care generează, cu ajutorul energiei eoliene, între 10 și 40 la sută din necesarul de electricitate.

Și Statoil, gigantul producător de petrol și gaze din Norvegia, a declarat recent că dorește să investească într-un parc eolian plutitor pe coasta de est a Scoției.

Cele mai multe ferme eoliene sunt situate în apă puțin adâncă, pentru ca acestea să fie fixate bine pe fundul mării. Mai mult, reprezentanții companiei susțin că Statoil a dezvoltat o modalitate de a le ancora în apele adânci.

În Danemarca, față de alte țări europene, sprijinirea energiei regenerabilă pare să fie aproape unanimă, în special fermele eoliene. Scopul țării este de a produce, cu surse regenerabile, jumătate din electricitatea necesară până în 2020, respectiv 84 la sută până în 2035.

 

Sursa: solar-magazin.ro

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322