Prima experienţă cu albinele
În sfîrşit am primit albinele pe care le-am comandat la Sala centrală de expoziţii. Costul unui set de albine – 3000 de ruble, în plus am procurat pentru fiecare stup cîte o pereche de rame, preţul unei rame constituie 100 de ruble.
Setul de albine este o cutie din ”orgalit”, cu găuri pentru ventilaţie. În interior sunt patru rame, una cu miere şi trei cu puiet.
Am deschis lada pe cîmp pentru ca albinele să "pască", să zboare după o închidere într-o casetă îngustă. Cutiile au fost plasate alături de fiecare stup ( ca să se obişnuiască cu el). Îmbrăcat într-un sacou special, deschid atent cu şurubelniţa intrarea în stup. Diferite familii s-au comportat în mod diferit. Dintr-o ladă au zburat foarte rapid, din alta au început să iasă pe furiş. Şi acest lucru este firesc, deoarece albinele sunt diferite, atît în putere, cît şi la caracter.
Concluziile pe care le-am făcut: seara nu trebuie să lucraţi cu albinele (ele dorm şi timpul fiind destul de rece, puietul ar putea îngheţa) , armura apicultorilor ar trebui să fie mai calitativă, să nu rămînă nici- un fel de miros: în timpul lucrărilor, albinele pot muşca apicultorii prin mănuşi. Apropo, albinelor din Rusia Centrală, nu le place nimic "cu păr" şi nici-un fel de blană: de fiecare dată cînd veneam la stup fără pălărie ( am avut parul lung), deodată pe cap se aşeza vreo albină şi se bloca în păr. Şi desigur, încerca să muşte, alungîndu-mă de la stup. Deci, veniţi numai în pălării. Şi am mai citit că albinelor nu le place ţinuta " grădinarul pliveşte grădina". Poate că mă ia drept urs. Nu am încercat încă, dar cu siguranţă, aşa este.
Autor: D_Ali
Sursa: gazeta.rodpomestye.info