Primele din lume elemente din film subţire «scoate şi ataşează»
Celulele solare cu toate avantajele au un neajuns care reduce utilizarea lor. Panourile fotovoltaice sunt plate și rigide. Pentru a extinde domeniul lor de aplicare oamenii de știință sunt de mult timp în căutarea modalităţilor de a face panourile solare moi, care pot fi ataşate aproape de orice suprafață. Deşi, au fost create convertoare fotovoltaice flexibile, până în prezent nu sunt dezvoltate metode fiabile pentru a le monta pe orice suprafaţă. Universitatea Stanford a anunţat recent că experţii au dezvoltat primele din lume elemente din film subţire (thin-film) "scoate şi ataşează".
Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze celulele solare pe un substrat flexibil, care actualmente sunt bine cunoscute. Profesorul Xiaolin Zheng şi aspirantul lui Chi Hwan Lee, au extins posibilitățile de utilizare a acestor elemente.
Panourile solare flexibile sunt necesare pentru a fi ataşate de suprafeţele convenţionale, netratate în mod special. Însă de multe ori aceste suprafețe nu sunt destul de netede și adaptate la căldurile termice şi impactul chimic, necesar pentru montare. Potrivit lui Zheng, problema principală, cu care s-au confruntat specialiştii, a fost necesitatea de a menține eficiența convertoarelor de film.
Invenția oamenilor de ştiinţă de la Stanford reprezintă un fel de "sandwich" din mai multe straturi. Baza de siliciu şi dioxid de siliciu se acoperă cu un strat subţire de nichel de 300 nm. Elementele thin-film gata sunt aplicate pe un strat de nichel prin metode standard și acoperite cu un strat protector de polimer. Completează "sandwich"-ul un film termic.
Celulele solare, gata pentru instalare pe orice suprafaţă, sunt plasate între baza rigidă și filmul termic. Acest lucru păstrează proprietățile sale înainte de exploatare.
Pentru a instala panoul solar pe o suprafață de lucru "sandwich"-ul ar trebuie să fie înmuiat. Placa este scufundată în apă la temperatura camerei, marginea filmului este uşor deplasată pentru ca apa să poată infiltra între nichel și baza rigidă.
Celulă solară se dezlipeşte de bază, dar încă mai este fixată pe film termic. După scurta ei încălzire, în termen de câteva secunde, la 90 °C, celula poate fi atașată de aproape orice suprafaţă cu un adeziv sau o bandă adezivă, iar apoi filmul termic se elimină.
După cum a menționat Zheng, testele au arătat că după instalare posibilităţile funcționale ale celulelor solare sunt practic neschimbate. În plus, tehnologia nu creează deșeuri. Plăcile de siliciu rămân intacte și pot fi reutilizate.
Zheng susține că în acest fel se poate instala un panou solar pe orice suprafaţă, acoperiş curbat, card de plastic, sticla convexă, telefon mobil sau chiar haine.
În plus, tehnologia "scoate şi ataşează" nu se limitează la panouri solare. Cercetătorii cred că prin această metodă pot fi montate electronice thin-film, inclusiv schemele imprimate și ecranele cu cristale lichide.
"Este evident că o mulțime de produse noi pot fi create printr-o combinație de electronice thin-film şi celulele solare din filmul subţire", - a declarat Zheng. "Poate că suntem doar la începutul acestei tehnologii. Este posibil că şi alte materiale de interfață* vor demonstra calități similare, care pot avea avantaje pentru aplicații concrete".
*O interfață este o parte a unui sistem care servește comunicării, facilitând aceasta. În tehnologia calculatoarelor termenul de interfață se referă la un punct (loc) de interacțiune dintre două unități, dispozitive componente etc. ale unui sistem, care (loc) este compatibil din punct de vedere hardware și software spre ambele părți ce comunică prin el uni- sau bidirecțional. Deci, prin analogie, sensul de interfață poate fi uzual interpretat ca o față (suprafață) de margine, de graniță a unui element, care servește comunicației spre și/sau dinspre alte elemente – trad.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net