Principalii factori care cresc incidența cancerului
Fumatul și consumul de carne reprezintă cei mai importanți factori asociați cu dezvoltarea celor mai multe tipuri de cancer la nivel global, potrivit unui studiu publicat în jurnalul de specialitate Nutrients.
Experții de la Centrul de Cercetare pentru Sănătate și Nutriție Sunlight din San Francisco au analizat incidența a 21 de tipuri de cancer pe teritoriul a 157 de țări, în anul 2008. Printre factorii luați în considerare pentru dezvoltarea tumorilor s-au numărat consumul de alcool, consumul de produse și grăsimi animale, speranța de viață, latitudinea (indice al expunerii la razele ultraviolete B și al producției de vitamina D), rata incidenței cancerului pulmonar (indice al fumatului) sau produsul intern brut.
Mai mult de jumătate din rata incidenței de cancer din cele 87 de țări despre care existau informații complexe, a fost produsă de două obiceiuri: de fumat și de consumul de carne.Influența celor doi factori a variat însă în funcție de sex. De exemplu, fumatul a avut un impact dublu asupra bărbaților, față de cel al consumului de carne. În cazul femeilor, situația a stat invers.
În ceea ce privește consumul de carne, experții susțin că acesta contribuie la creșterea în greutate, dar și la mărirea tumorilor. Ambele consecințe sporesc pericolul dezvoltării cancerului. Cele mai întîlnite forme de tumori asociate consumului de carne au fost cele renale, mamare, ale colului uterin, cancerul ovarian, testicular, de prostată, tiroidian. De asemenea, consumul de grăsimi animale a fost, alături de consumul de țigări, asociat dezvoltării cancerului de plămîni.
Alți factori care au influențat dezvoltarea diverselor tipuri de cancer au fost consumul de îndulcitori (asociat cu tumorile de creier la femei, cu cancerul de col uterin, cel pancreatic și de prostată) și consumul de alcool (strîns legat de dezvoltarea cancerului colorectal).
Sursa: moldovenii.md