ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Principiile de bază ale dezvoltării aşezarilor ecologice



Principiile de bază ale dezvoltării aşezarilor ecologice

 


Acceptaţi aceasta ca o călătorie - şi bucuraţivă de ea

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le crează înşişi fondatorii comunităţilor - accentul prea mare pe rezultatul dorit. Astfel, ei şi toţi ceilalţi se confruntă cu frustrare şi dezămăgire atunci când devine clar faptul că formarea comunităţii are nevoie de timp - de obicei, de mai mulţi ani.

"Dalai Lama a spus într-un interviu că, pentru a realiza viziunea comunităţii, este nevoie de trei condiţii:

Iubire mare

Stăruinţă mare

O mulţime de răbdare

Şi răbdarea - aceasta este cea mai grea!


Elaboraţi o viziune comună şi continuaţi s-o dezvoltaţi


Baza oricărui grup, şi o condiţie prealabilă pentru apariţia unui nou grup sunt unele "valori unificatoar". Cei care lucrează asupra apariţiei unor grupuri - comunitate, de afaceri, etc, în marea majoritate vor fi de acord că o viziune clară comună este cea mai importantă "valoare unificatoare".

În grupuri de succes, odată cu elaborarea viziunii originale, aceasta deseori rămâne neschimbată pentru mai mulţi ani, chiar zeci de ani.


Stabiliţi relaţii

Un alt aspect important de conectare a grupului împreună, vine din inimă. Este vital de a construi relaţii puternice interpersonale, în care experienţa comună poate oferi o bază pentru înţelegere, îngrijire şi încredere.

Unele sfaturi:
Încercaţi să creaţi un mediu în care oamenii pot vorbi despre viaţa lor.

Păstraţi interacţiunile bazate pe şapte stiluri de învăţare - interpersonal, intrapersonală, muzical, spaţial, kinestezic, verbal-lingvistic şi logico-matematic. Cu alte cuvinte, pe lîngă discuţiile comune şi de planificare, faceţi sport împreună, dansaţi, cântaţi, etc.


Daţi o definiţie precisă a scopului general

Aici, multe grupuri se confruntă cu provocarea de a împăca cele două tipuri diferite de personalităţi. Unii preferă să înceapă cu planificarea. Alţii doresc să se arunce cu capul doar în acţiune şi experiment. Sarcina grupului este de a combina cele două tendinţe în angajament constructiv, în cazul în care una o completează pe celelalte.


Planificarea

Un pas util spre realizarea unor relaţii corecte este o mai bună înţelegere, atât a planificării, cît şi a experimentării. Să examinăm mai întâi planificarea. Ceea ce înţelegem, de obicei, sub "planificare", include două aspecte principale:

1) determinarea şi vizualizarea măsurile necesare pentru a atinge obiectivele şi

2) instituirea imediată a datei până la care fiecare pas trebuie să fie efectuat şi mijloacele de executare.

Experimentarea

Experimentarea, mai ales una spontană, neplanificată şi nestructurată, funcţionează cel mai bine în situaţiile în care efectele apar rapid şi plata pentru eşecul este scăzută.


Căpătaţi experienţă pentru a deveni mai încrezători

Fiecare comunitate în "cutie pentru instrumente" a sa trebuie să aibă experienţă în trei domenii principale:

Aptitudini speciale - această categorie vastă include totul: de la cum să se proiecteze o seră pînă la depozitarea legumelor, de la cum să se înceapă o afacere legală de cooperare pînă la oferirea de îngrijire medicală de urgenţă.

Abilităţi de Management - această categorie este bine cunoscută în lumea afacerilor, dar istoric foarte slab s-a manifestat în comunităţi. Proiectarea managementului, planificarea bugetară şi financiară, contabilitatea - exemple de astfel de activităţi.

Competenţe de interacţiune în grup - această categorie conţine materiale de la "dezvoltarea competenţelor personale": lucru cu diferenţele individuale, etapele de formare a grupului, abilităţi de comunicare, etc. Unele comunităţi au fost pionieri în acest domeniu, au fost urmate de altele, însă o mulţime sunt uimitor de ignoranţi în acest domeniu.


Elaborarea unor proceduri clare

Foarte înţelept ar fi să se dezvolte clar, în scris pe hârtie, procedurile cu privire la:
luarea deciziilor

soluţionarea litigiilor.

aspecte financiare

calitate de membru.


Fiţi deschişi şi sinceri


Ar fi util să se cunoască şi să trateze cu privire idealurile fiecărui.

 

Robert Gilman. Eco-sate şi aşezări durabile. Trad. din Eng, M.., 2000.

 

Sursa: poselenia74.ru cu link pe rodniki.bel.ru

Duminică, 17 iulie 2011
Vizualizări: 3760

Citiţi de asemenea

Președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Vas...
66
Ayurveda învață metode foarte exacte de detectare a unui proces dureros înainte de apariția oricăror semne externe ale b...
196
Iahtul electric SolarImpact cu o lungime de 24 m este un concept creat pentru a fi drept primul iaht oceanic de acest ge...
86
Președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirt...
88