Printarea 3D, solutie de productie ecologica
Printarea 3D nu este doar o solutie mai ieftina de a produce acasa o varietate de obiecte utile, ci si una ecologica, indica rezultatele unui studiu realizat recent.
Conform descoperirilor facute de Joshua PearcePrintare 3D si de echipa sa de la Universitatea Tehnologica din Michigan, SUA, printarea 3D utilizeaza o cantitate mai redusa de energie decat producerea in masa a produselor si transportarea lor la depozite.
Joshua Pearce si grupul sau au analizat trei produse diferite – un storcator de fructe, un cub pentru copii si o teava de apa – de la extragerea materialului brut din care acestea erau confectionate pana la unul dintre doua puncte terminus: introducerea pe piata din SUA a obiectului produs in strainatate sau printarea sa acasa, cu o imprimanta 3D.
Rezultatele i-au surprins si pe cercetatori: s-a dovedit ca printarea obiectelor acasa, cu ajutorul imprimantei 3D, a folosit cu 41% pana la 67% mai putina energie decat producerea lor intr-o fabrica si transportarea lor in SUA.
Una dintre explicatii este folosirea unei cantitati mai mici de material brut in cazul printarii 3D, iar cea de-a doua, a utilizarii acidului poliactic (PLA), un tip de plastic obtinut din surse regenerabile, precum amidonul de porumb.