ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Prinţul Charles despre pericolul OMG-urilor




Alimentele modificate genetic afectează organismul mai mult decît plantele cultivate cu pesticide, insecticide si alte substanţe chimice nocive.

Europenii, preocupaţi de sănătatea lor, deja au interzis utilizarea produselor alimentare care conţin OMG-uri. Iar în Regatul Unit succesorul Coroanei Britanice, Maiestatea Sa Prinţul Charles a devenit un critic furios al alimentelor modificate genetic, din motivul că ştiinţa care stă în spatele acestui fapt, este extrem de iresponsabilă.

Prinţul Charles are o echipă de experţi şi de oameni de ştiinţă, bine informaţi cu privire la această problemă.
Mai mult ca atît, Prinţul Charles, conştient de pericolul OMG-urilor, are o fermă ecologică în judeţul Glokestershir unde sunt cultivate plante ecologice, în conformitate cu legile naturii, libere de substanţele chimice nocive, cum ar fi pesticidelr, insecticidele, îngrăşămintea, etc.

Vă oferim un fragment din interviul Prinţului Charles în ediţia recentă de "Daily Mail" (ziar britanic):

Prinţul Charles contestă guvernul britanic, îndemnîndu-l la activităţi ştiinţifice atunci cînd vine vorba de securitate.

Intr-un articol recent din" Daily Mail "Prinţul Charles a propus spre examinare o serie de întrebări cu privire la siguranţa alimentelor modificate genetic şi a criticat lipsa cercetărilor ştiinţifice independente. Dlui a descris drept un "şantaj emoţional" mitul că seminţele modificate genetic oferă o soluţie la foame şi promit de a hrăni populaţia în creştere a planetei.

Reprezentanţii din 20 de ţări africane, inclusiv Etiopia, au emis o declaraţie în care neagă că tehnologia genetică poate ajuta agricultorilor să producă produse de care ei au nevoie.

Ei cred că acest lucru va distruge diversitatea, cunoştinţele locale şi sistemul stabilit de agricultură şi vor pune în pericol capacitatea de a se hrăni, a spus Prinţul Charles.

După declaraţia prinţului Charles în guvernului britanic au apărut disensiuni profunde. În timp ce reprezentantul primului-ministru a refuzat să confrunte direct prinţul, în cadrul guvernului a apărut o nemulţumire, atunci cînd acesta a încercat să reia discuţia.

Intervenţia prinţului a dat o lovitură zdrobitoare eforturilor guvernului de a convinge corporaţiile că oamenii lor vor fi obligaţi să accepte seminţele netestate şi nesigure GM ca fiind inofensive.

10 întrebări importante puse prinţului.

Avem nevoie de seminţe modificate genetic în ţara noastră?

Charles: beneficiile acestora par a fi foarte limitate şi se aplică numai pentru persoanele care deţin tehnologia şi persoanele care sunt angajate în agricultură la o scară industrială.

Produsele alimentare modificate genetic sunt periculoase?

Charles: doar studiile ştiinţifice independente efectuate într-o perioadă lungă de timp pot da un răspuns definitiv la această întrebare.

De ce standardele de autorizare a alimentelor modificate genetic sunt mai puţin stricte decît cele pentru noi medicamente fabricate după aceeaşi tehnologie?

Charles: înainte de a ajunge pe piaţă medicamentele ar trebui să fie supuse unor controale stricte. Desigur, este la fel de important ca produsele alimentare modificate genetic să nu facă nici un rău.

Cît de mult ştim cu adevărat despre pericolele OMG-urilor pentru mediul înconjurător?

Charles: testele de laborator arată că polenul de porumb modificat genetic în SUA a cauzat prejudicii larvelor de fluturi Monarh şi dau motive de îngrijorare extremă. Porumbul GM nu a fost supus unor teste de laborator.

Este înţelept de a planta astfel de seminţe fără instrucţiuni stricte de testare?

Charles: astfel de seminţele sunt plantate în această ţară sub pretextul unor practici libere. Însă revista engleză "Neycher" a demonstrat convingător că, în primul rînd, ar trebui să fie stabilite reguli stricte, cu titlu executoriu.

Cum consumatorii sunt în măsură să exercite o alegere reală?

Charles: este evident că programul de marcare ar trebuie să îndeplinească acest rol, cu toate acestea, dacă seminţele obişnuite şi naturale vor fi contaminate cu seminţele modificate genetic, persoanele care doresc să evite consumul alimentelor modificate genetic nu vor avea de ales.

Dacă seminţele modificate genetic vor da greş, cine va purta o responsabilitate pentru acest lucru?

Charles: este important să ştim exact cine va fi responsabil pentru daunele aduse atît mediului înconjurător cît şi sănătăţii umane.

Oare seminţe modificate genetic sunt singurul mod de a hrăni populaţia în creştere a planetei?

Charles: consider acest argument drept un "şantaj emoţional".

Ce efect vor avea seminţele modificate genetic asupra oamenilor din ţările cele mai sărace?

Charles: acolo unde oamenii mor de foame, lipsa de hrană nu este o cauză majoră a foamei. Este nevoie de a crea un trai durabil pentru toată lumea. Iar seminţele modificate genetic vor ajuta sau vor agrava problema?

În care lume vrem cu adevărat să trăim?

Charles: Suntem oare dispuşi să acceptăm industrializarea vieţii, refacerea lumii naturale în favoarea confortului personal? Sau ar trebui să adoptăm o abordare mai moale şi mai grijulie, găsind întotdeauna metodele naturale pentru a interacţiona cu natura?

 

Autor Irina Ermakova

 

 

Sursa: anastasia.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 02 februarie 2012 15:31
Vizualizări: 2650

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
175
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
147
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
134
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
331