Privitul în oglindă cauzează depresie și anxietate
Unii dintre noi se admiră în oglindă din vanitate pură, alţii urăsc aspectul lor şi vor să-l modifice. Dar, indiferent de motiv, obiceiul de a te privi în oglindă face mai mult rău decît bine sănătăţii noastre psihice.
Un nou studiu arată că persoanele care se uită în oglindă timp de 10 minute de cîteva ori pe zi devin anxioase şi încep să aibă probleme cu felul în care îşi percep înfăţişarea, relatează Daily Mail.
Aceste rezultate i-au surprins pe cercetători. După cîteva minute de contemplare în oglindă, participanţii sănătoşi începeau să arate semne de stres şi de anxietate cu privire la imaginea lor.
La studiu au participat 50 de persoane care au simţit aceste efecte chiar dacă înaintea începerii testelor erau perfect mulţumite de înfăţişarea lor. În mod normal, defectele nu îi deranjează, însă, dacă se privesc timp îndelungat în oglindă incep să se concentreze mai mult asupra imperfecţiunilor.
Potrivit unor sondaje, femeile din Marea Britanie se uită în oglindă, în medie, de 38 de ori pe zi, în timp ce bărbaţii îşi admiră înfăţişarea de 18 ori.De cercetare britanic arată că, în medie, femeile uita în oglindă de 38 de ori pe zi. Femeile sînt mult mai critice faţă de aspectul lor decît bărbaţii. Aproximativ 8 din 10 femei sînt nemulţumite de ceea ce văd în oglindă.
Obiceiul de a si privi în oglindă îi afectează şi mai rău pe cei care au suferit de depresie în trecut. Mulţi oameni aplică un strat gros de machiaj şi haine pentru a ascunde, în opinia lor, neajunsurile şi caută alinare în oglindă.
Oamenii de ştiinţă au explicat că, în ciuda faptului că toată lumea iubeşte să se uite în oglinda din cînd în cînd, cei mai mulţi dintre participanţii sănătoşi, de regulă, nu petrec prea mult timp analizînd trăsăturile lor. Dar, privindu-se îndelung în oglindă, chiar si oameni sănătoşi, încep să se concentreze asupra imperfecţiunilor lor.
Sursa: moldovenii.md