Problema prelucrării deșeurilor municipale: Să nu sortezi gunoiul este o sălbăticie
După ce ieri a fost stopată activitatea uzinei de sortare a deșeurilor municipale a companiei ABS SRL, astăzi consilierii au avut un schimb de replici la acest subiect.
În timp ce unii consilieri spun că municipalitatea nu trebuie să sprijine această întreprindere, alții spun este o sălbăticie să nu promovezi proiecte care au drept scop prelucrarea deșeurilor.
”Oriunde în lume, pentru prelucrarea deșeurilor se achită. Marea Britanie achită 70 de euro pentru prelucrarea unei tone de deșeuri importate de una dintre întreprinderile de prelucrare a deșeurilor din Suedia. Nicăieri în lume această afacere nu aduce venit dacă nu există un tarif care este achitat fie de municipalitate, fie de cetățeni. Vînzarea produselor de sortare și prelucrare a deșeurilor solide în cel mai bun caz acoperă 50% din cheltuieli. La fel și în Chișinău ar trebui să existe un tarif pentru prelucrarea și sortarea deșeurilor. Eu am fost la această întreprindere, precum și inițiat aici o vizită a colegilor noștri din Consiliului Municipal și Primărie. Este o întreprindere bine gîndită, construită de la zero, capabilă să devină una dintre cele mai bune în Europa de Est. Astfel de oameni de afaceri precum Sergiu Balica care de mai mulți ani se ocupă de prelucrarea deșeurilor și a investit în uzină circa 10 milioane de euro trebuie susținuți. El este un patriot al țării, un om unic care a creat o întreprindere de sortare și prelucrare a deșeurilor încă în anii 90. Municipalitatea ar trebui să investească în această uzină și să o transforme într-un model de urmat pentru alte țări din această parte a Europei”, a declarat consilierul Vasile Chirtoca.
Potrivit informațiilor făcute publice de la Autosalubritate, pînă ieri, uzina ABS SRL prelucra circa 50 - 60% din gunoiul colectat în capitală.
„Zilnic la Țînțăreni se transportă 600 de tone de gunoi, iată acesta este „bezpredel” (n.n. dezordine). Acest deșeu este periculos pentru sănătatea oamenilor, pentru că nu este sortat. Nimic nu va fi profitabil, atît timp cît și sortarea este cum este. Sticlă de plastic plină cu terci de griș, cine trebuie să sorteze asta? Haideți să nu mai fim „dikie” (n.n. sălbatici) și să nu mai continuăm acest bezpredel”, a declarat Ina Coșeru, consilieră PAS.
”Municipalitatea trebuie să aibă întreprinderea sa care să prelucreze totalmente deșeurile. Iar acum în loc să sprijinim acest entuziat, noi dimpotrivă îl îngropăm. În această întreprindere trebuie investite încă 15 milioane de euro ca ea să poată prelucra toate deșeurile, inclusiv cele organice, și să devină un model de urmat pe viitor. Intrați în tratative cu Balica, aflați cheltuielile și formulați costul întrebării. Cred că este cazul să fie creată o comisie specială care să examineze problema dată în ansamblu”, a adăugat Chirtoca.
Amintim că, începînd cu data de 25 ianuarie, cea mai mare uzină de sortare a deșeurilor municipale a companiei ABS SRL și-a stopat activitatea. Astfel, peste 100 de persoane își vor pierde locul de muncă. Potrivit reprezentanților uzinei, motivul care a dus la falimentarea companiei ar fi faptul că nu a fost susținută de autoritățile publice locale.