Problemele conceptuale ale creatorilor de aşezări ecologice
În ultimii ani, problema creării aşezărilor ecologice reuşeste să treacă pagul teoriei spre practică. Acest lucru inspiră un sentiment de bucurie. Numeroasele surse web ne prezintă noi abordări în agricultură, construcţii, eco-case şi eco-aşezări, educaţia copiilor.
Acest proces este accelerat de diferenţiere morală fără precedent a societăţii, cînd o mică parte de oameni îşi găsesc scopul lor în auto perfecţionare spirituală şi fizică, în atitudine grijulie faţă de oamenii din jur şi natură. În timp ce altă parte, mai numeroasă, tot mai disperat şi feroce, risipă resursele personale şi planetare. Indiferenţa cu care o fac întrece orice limită, singuri prăbuşindu-se în abis. Şi dacă vom menţiona faptul că multe organizaţii "verzi" sunt implicate în schemele financiare piramidale, şi de mult timp au pierdut esenţa, devine clar că dorinţa oamenilor de a fugi în aşezările ecologice este mai degrabă o evadare dintr-o casă de nebuni, decît o dorinţă de a se contopi cu natura.
În contextul prezentei viziuni asupra lumii acest lucru înseamnă înlocuirea paradigmei de Pionier şi Descoperitor cu psihologia de fugar. Entuziaştii sunt dispuşi să trăiască cu lumînarea, să prelucreze pămîntul cu mîinile goale şi să aibă grijă de sine stătător de copiii lor. Aceasta demonstrează că noi înaintăm în calea progresului şi nu ne limităm doar la realizările civilizaţiei moderne .
Trebuie să înţelegem că prin revenirea la modul de viaţă patriarhal din sec. al XIX, precum şi la mijloacele de producţie din acea vreme, noi ne vom întoarce şi la raporturile corespunzătoare în toate sferele vieţii.
În susţinerea necesităţii de a crea aşezările ecologice, ar trebuie să fie pusă o altă abordare complet diferită, şi anume: viziunea ecologică. De exemplu, abandonînd mijloacele de transport poluante, trebuie să utilizăm vehicule electrice. În loc de strămutare în case de lemn cu o încălzire la cuptor, ar trebui să creăm sisteme de încălzire fără deşeuri, ecologice. În loc să ne întoarcem la lumînare ar trebui să echipăm casele noastre cu panouri solare şi termice, generatoare eoliene şi hidraulice. Atunci, fără a abandona avantajele civilizaţiei, aşezările ecologice vor deveni avanposturi, deschizînd noi orizonturi de dezvoltare umană.
Sursa: ecofuture.ucoz.ru