Producătorii detergenţilor în mod voluntar renunţă la fosfaţi

/ Vizionări: 4694

Producătorii detergenţilor în mod voluntar renunţă la fosfaţi

Producătorii detergenţilor în mod voluntar renunţă la fosfaţi American Cleaning Institute (ACI - Institutul de detergenţi), reprezentând majoritatea producătorilor de săpun şi alţi detergenţi din SUA, a declarat renunţarea voluntară la utilizarea fosfaţilor în detergenţi de uz casnic.

Această propunere a fost susţinută în multe state din America de Nord şi unele ţări europene. Ce a determinat producătorii de săpun la un astfel de pas radical? Şi cu ce sunt aşa de răi aceşti fosfaţi misterioşi?

Jos detergenţii cu fosfaţi!
Jos detergenţii cu fosfaţi!

Fosfaţi în detergenţi – care este răul?

"Nimerind în rezervore de apă, substanţe de fosfat stimulează creşterea algelor în bazine de apă locale. Creşterea accentuată a algelor lansează un proces numit eutrofizare, care duce la lipsa de oxigen în apele locale şi, ca urmare - la scăderea biodiversităţii în rezervorele de apă. O astfel de schimbare a ecosistemului acvatic afectează în special locuitorii zonelor de coastă a lacurilor şi iazurilor", - indică Seventh Generation, producător de săpun din fosfaţi. Concentraţia ridicată de fosfaţi în apă provoacă pierirea florei şi faunei de coastă, nu numai în bazinele interioare, dar chiar şi în zonele de coastă ale oceanelor în apropierea marilor oraşe. Emisiile de fosfat în apă duc la formarea unor "zone moarte" - zonelor de apă cu activitate biologică foarte redusă.

Ecologiştii - activişti încearcă să impună o interdicţie la utilizarea fosfaţilor de 40 de ani, însă tot acest timp “giganţii de săpun” făceau intens lobby pentru a convinge publicul în imposibilitatea producerii detergenţilor fără fosfaţi. Însă, cu timpul, mulţi producători ecologic conştienţi au arătat lumii că producerea săpunului "verde" este posibilă fără a aduce daune succesului comercial al întreprinderii. 

Producătorii celulelor solare
Producătorii celulelor solare

Agricultura este cel mai mare furnizor de produse chimice în ecosistemele locale.

Următorul pas, care necesită o examinare imediată, este reducerea folosirii de azot şi de fosfor în agricultură, care duce la aceleaşi consecinţe triste pentru apă, precum şi fosfaţii. Agricultura este o sursă puternică de substanţe chimice diferite, care pătrund în sol împreună cu îngrăşămintele minerale şi sintetice, iar ulterior, nimeresc în râuri, mări şi ape subterane. Adesea, fermierii măresc dozele necesare de îngrăşăminte pentru a asigura o recoltă decentă. Prin urmare, utilizarea tehnologiilor avansate pentru monitorizarea condiţiilor de sol şi dezvoltarea agriculturii ecologice (fără utilizarea îngrăşămintelor sintetice) poate reduce semnificativ procentul de consecinţe negative pentru apele Pământului şi ecosistemele acestuia.

 

 

Sursa

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137