Producătorii moldoveni vor fi obligaţi să reducă conţinutul de sare în produsele alimentare
Ministerul Sănătăţii va lua măsuri serioase pentru a limita conţinutul de sare în produsele alimentare. Producătorii moldoveni vor fi obligaţi nu numai să reducă conţinutul de sare în alimente, dar şi să specifice cantitatea acesteia în produse.
Conform normelor noului program naţional, producătorii vor trebui să revizuiască reţetele de fabricare a produselor alimentare şi să reducă treptat conţinutul de sare.
"Populaţia noastră consumă multă sare, chiar şi într-o formă latentă, prin alimente procesate, deşi o persoana ar trebui să consume nu mai mult de 5 grame de sare pe zi", a declarat pentru Noi.md medicul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică Galina Obreja.
Potrivit ei, în Moldova, în ultimii ani, a crescut semnificativ numărul de persoane cu boli cardiovasculare, precum şi nivelul tensiunii arteriale în rîndul populaţiei, ceea ce este în principal cauzat de consumul ridicat de sare.
"La etapa actuală, conţinutul de sare din alimente nu este reglementat de stat, ci numai de către producători. Prin urmare, vom lucra cu întreprinderile şi, totodată, vom informa în mod activ populaţia. În primul rînd, vom începe cu limitarea conţinutului de sare din produsele alimentare esenţiale – pîine, caşcavaluri şi cîrnaţi".
Programul Naţional pentru limitarea consumului de sare se află la etapa de elaborare şi urmează a fi implementat spre finele anului curent.
Sursa: noi.md