Produsul lunii – menta
Menta este un produs universal. Ea poate fi folosită la gătit în salate, carne și smuzi* (băutură) răcoritoare. Pastile cu mentol elimină greața în timpul zborurilor aeriene, iar cosmeticele cu extractul acestei plante instantaneu reîmprospătează pielea obosita şi îi redă o strălucire.
Din exterior
Produse cu ulei esențial de mentă ajută la combaterea inflamației de piele și acnee, tonifică și reîmprospătă tenul feţii.
Pentru a aduce rapid faţa în ordine, pregătiţi gheața cu mentă: plasaţi un muc de mentă într-o ceașcă de apă clocotită şi lăsaţi timp de 15-20 de minute. Turnaţi în vase mici și congelaţi.
La o durere de cap, indispoziţie sau pierderea generală a tonusului, aplicaţi 1-2 picături de ulei esenţial de menta pe tâmple și frecați bine.
Extractul de mentă cu efect antibacterian deseori este inclus în compoziţia mijloacelor de îngrijire a cavităţii bucale (apa de clătit gura, filamente, paste). Clătirea zilnică previne dezvoltarea bacteriilor, elimină inflamaţia gingiilor şi respiraţia urat mirositoare.
Băi cu decoct de mentă se recomandă persoanelor cu reumatism. Trei mucuri mari de mentă (200 g) se fierb în trei litri de apă și se adaugă la baie. Timp de 20-25 de minute.
Extractul de mentă este, probabil, una dintre principalele ingrediente din creme și deodorante pentru picioare. Ele răcesc bine, normalizează circulaţia sângelui, combat transpiraţia excesivă şi ciuperca piciorului.
Ulei de mentă este un bun aroma repellent*. Ameliorează mâncărimile, arsurile, roșeață și umflăturile la locul de muşcătură a insectelor.
Inhalaţiile calde cu uleiuri esenţiale de mentă ajută sa scăpaţi de guturai în faza incipienta.
Din interior
Datorită mentolului menta are un ușor efect anestezic și elimină spasmele în stomac.
Decoct de mentă normalizează digestia, reduce flatulenta şi greaţa. Luaţi 1/3 cană înainte de masă.
Ceaiul de mentă stimulează secreţia bilei (în compoziţie cu rădăcina de păpădie este recomandată persoanelor care suferă de diabet și ajută la digestia alimentelor grase.
Frecarea pieptului cu un amestec conţinând mentol, uşurează respirația.
Menta ajută la normalizarea ritmului cardiac, la tahicardie, angina pectorală și aritmie. La hipertensiune se recomandă să utilizaţi infuzia preparată dintr-un amestec de mentă, mușețel și valeriană.
Dacă administraţi medicamente homeopatice, fiţi atenţi: menta reduce eficiența acestora, iar în unele cazuri blochează complet acțiunea lor.
Uleiul de mentă nu este recomandat pentru utilizare în timpul sarcinii și alăptării.
Aroma mentei provine de la mentol. Substanţa în cauză face parte din ulei esențial obținut din frunzele plantei. De asemenea, aceasta include acizi organici, taninuri, flavonoizi și microelemente.
*Smuzi, în engl.: smoothie - o băutură groasă preparată din pomuşoare sau fructe amestecate într-un blender sau mixer (de obicei, din aceeași specie), cu adaos de cuburi de gheață, suc sau lapte. Smoothie sunt utilizate în dietele vegetariene şi alimentaţie sănătoasă.
* Repellent , de la lat. repellens – respingător, substanţa naturală sau chimică, sintetică, folosită în uz casnic pentru a speria insecte artropode (trad.).
Sursa: zdr.ru