ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Profesoara creează o grădină cu ajutorul buruienilor

O tânără obișnuită să ajute părinții, inițial a fost copleșită de sarcini. În special buruienile o deranjau, cu care trebuia să lupte literalmente toată vara.

Cartofii sub paie

Acum, grădina pentru Tatiana este o activitate preferată. La casa de la țară, femeia vine să pună în aplicare ideile creative ale unui grădinar „leneș”.

Anul trecut, ea a refuzat cu desăvârșire să sape, să smulgă buruienile, să fertilizeze cu gunoi și uree. De atunci, în familia ei, nimeni nu se mai gândește la lopată, iar buruienile au devenit oaspeți bineveniți în parcelă. Cu aceste metode neobișnuite, grădina Tatianei a fost într-o stare perfectă toată vara trecută, iar toamna familia a strâns o recoltă frumoasă de pe ea.

„Din punct de vedere științific, această metodă se numește agricultură naturală”, explică Tatiana. „Strămoșii noștri nu săpau pământul, ci îl arau. Și nu îl fertilizau cu gunoi și uree.”

Acum întreaga grădină este împărțită în paturi și grădinițe. În cutii de lemn ordonate, verdeața este verde - ceapă, usturoi. Câteva paturi sunt acoperite cu paie.

„Aici crește cartofii”, spune Tatiana.

Și ridicând stratul de paie, arată tuberculii așezați pe pământ.

„Toți fac lăstari de cartofi, dar noi îi scoatem - batem paiele și eliberăm calea către lumina albă pentru lăstari.”

Și nici o săpătură preliminară! Înainte de plantare, Tatiana se înarmează cu o sapa specială cu mâner lung și desface solul la adâncimea de 5 cm.

Potrivit grădinarului „leneș”, în primul an, cartofii cultivați sub „haina” de paie au prosperat bine.

„Iarba reține umiditatea și hrănește solul”, împărtășește Tatiana din experiența sa. „În plus, hrănim solul cu bacterii benefice, care se vând în magazinele specializate de grădinărit.”

Grădinarul avansat este convins că cartofii crescuți în acest mod vor permite în viitorul apropiat recoltarea a 100 de găleți de pe 2 ari de teren.

Ea hrănește cu bacterii și alte culturi din grădină. Și hrana minunată trăiește într-un butoi umplut cu iarbă tăiată și o lingură de gem „pensativ” - pentru reproducerea microorganismelor.

Suprimăm buruienile

Tatiana rezolvă problema buruienilor printr-o metodă originală. În loc să scoată ierburile din grădină, ea, dimpotrivă, le aduce.

„Înainte, luptam cu păpădiile ca buruieni, iar acum le căutăm special în jur și apoi le punem cu grijă pe paturi”, spune Tatiana. „Și cea mai bună delicatesă pentru plantele de grădină este urzica.”

Aproximativ o cincime din parcela inovatoare este lăsată neatinsă - iarba tânără crește aici.

Păpădii, urzică, rogoză și alte plante extrem de utile, în opinia Tatianei, sunt așezate cu grijă în grămezi. După ce se dezvoltă lăstarii plantelor cultivate, paturile vor fi acoperite cu iarbă. Astfel, buruienile vor fi eliminate din programul estival de grădinărit.

Într-o altă grămadă, se acumulează iarbă pentru compostul sezonului de grădinărit 2013.

Ne ascundem de gândacii de colorado

Paturile de pe terenul Tatianei sunt așezate în mod special. Cartofii alternează cu culturile parfumate - ceapă și usturoi. Astfel, niciun gândac nu îndrăznește să se apropie!

Tatiana plantează ridichi împreună cu morcovi, astfel încât buruienile mici să nu aibă unde să se strecoare. Și atunci când ridichea este mutată în salată, nu este necesar să subțieze morcovii.

Imediat după recoltare, paturile sunt semănate cu secară și muștar pentru a fertiliza solul și sunt lăsate să se descompună pe parcursul iernii în grădiniță. Și locația șanțurilor este interesantă - morcovii, sfecla și verdețurile sunt semănate de-a lungul patului.

„Grădina noastră este pe o pantă, este greu să o udăm, așa că trebuie să găsim o soluție”, explică Tatiana.

Chiar și grădinile în „grădina leneșului” sunt neobișnuite. Aici, împreună cu florile, cresc castraveții și vinetele. Vor ghici dăunătorii că în florile pot crește culturi de legume?

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 05 aprilie 2024 16:12
Vizualizări: 651

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
154
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
276
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
402
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
276