ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Proiectul ecologic de record va proteja pădurile din Canada



Proiectul ecologic de record va proteja pădurile din Canada



Evenimentul puţin probabil totuşi s-a întâmplat:  companiile exploatării forestiere şi  organizaţiile ecologice din Canada au ajuns la un accord, care a fost ratificat. Conform pactului semnat, mai mult de 300 de mii de km pătraţi (cu o suprafaţă mai mare decât Marea Britanie) a pădurilor de nord din Canada acum sunt protejate de tăiere.

În plus, faţă de primul pact, industriaşii forestieri au căzut de acord să defineze strict planul de reutilizare a mai mult de 385 000 de km pătraţi de masive de pădure. Documentele semnate determină strict planurile de utilizare a resurselor forestiere, cu băgare de seamă a pagubelor minime pentru ecologie, biodiversitate şi locuri cultural semnificative.

La 18 mai la Toronto, Ontario, 21 din cei mai influenţi reprezentanţi ai Asociaţiei industriilor forestiere din Canada au semnat un acord privind protecţia tăierii a aproape jumătate din toate zonele accesibile în şapte provincii. În schimb, nouă asociaţii şi organizaţii ecologice, inclusiv Greenpeace şi Nature Conservancy, au promis să suspende protestele împotriva produselor, responsabile pentru defrişări, din lista cărora face parte o gamă de mărfuri, începând cu lucrările de construcţie şi până la hârtie igienică.

"Suntem încrezători că orice îmbunătăţire a performanţelor ecologice ale produselor poate duce la o creştere a valorii lor pe piaţă", - a declarat Avrim Lazar, preşedintele  Asociaţiei Industriei forestiere din Canada.

Proiectul ecologic de record va proteja pădurile din CanadaSpre deosebire de pădurile tropicale, care aduc, în mod constant, carbonul  în atmosferă în ciclul de creştere şi expansiune, pădurile de nord reţin carbonul pentru o perioadă mult mai lungă, excluzând acesta din ciclul global al carbonului pentru zeci şi uneori sute de ani. Astfel, pădurile de nord se evidenţiază mai bine ca absorbanţii dioxidului de carbon în atmosferă, pe care numeroşii oameni de ştiinţă cred a fi unul dintre principalii vinovaţi ai efectului de seră la nivelul mondial. Conform unor studii recente din Universitatea Antverper din Belgia, copacii din padurile de nord continue să absorbe , în mod active, carbonul, chiar şi în vârsta înaintată, şi  nu devin  carbon-neutru,  aşa cum s-a crezut până acum.

Tăierea necontrolată a pădurilor poate duce la deşertificarea zonelor vaste şi eliberarea carbonului acumulat de-a lungul secolelor. Deoarece masivele forestiere care deţin o medie de 7800 de tone de carbon pe hectar sunt cele mai eficiente ecosisteme.

Desigur, pentru a restabili echilibrul iniţial de carbon în atmosferă şi a conserva biodiversitatea ecosistemelor unice ale planetei, limitarea defrişărilor nu este suficientă. Pentru a împiedica defrişările globale, trebuie să luăm măsuri active privind creşterea suprafeţelor împădurite şi utilizarea în scopuri industriale a plantaţiilor forestiere speciale. Cu toate acestea, evoluţiile pozitive privind protecţia pădurilor şi crearea noilor arii protejate din întreaga lume nu pot să nu ne bucure.


Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 24 mai 2010 14:17
Vizualizări: 3390

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
98
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
88
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
131
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
84