Proprietățile curative ale gutuiului japonez
Gutuiul japonez (chaenomeles) este rezistent la ger, secetă, iubește lumina și este exigent față de fertilitatea solului. Totodată, e decorativ primăvara devreme, cînd crengile lui sînt presărate cu flori roșii-portocalii.
Frumusețea acestei plante a cucerit întreaga lume. Pictorii japonezi și poeții englezi, inspirați de imaginile minunate, își creau operele lor de artă. La descrierea acestei plante, cercetătorii, deseori, uitau de limbajul sec și strict al științei și treceau la stilul înălțător. Astfel, la citirea descrierii date de renumitul grădinar Van-Gutt, te pătrunzi de încîntarea autorului față de acest obiect minunat.
Grădinarii britanici, de asemenea, își utilizau întregul arsenal de epitete la descrierea acestui arbust.
Chaenomeles a fost inclus în lista celor mai buni 12 arbuști.
Fructele gutuiului japonez erau întrebuințate în alimentație de către locuitorii Asiei de Est, apoi și de cei din Europa și America de Nord, menționînd gustul plăcut și aroma minunată a produselor procesate. Însă nicăieri nu a reușit să intre printre cele mai importante culturi. Un șir de plantații mici au fost create în anii 30-60 ai secolului trecut în URSS, pe teritoriul Ucrainei, însă această cultură nu a cunoscut o răspîndire de amploare.
În prezent, în țările Europei de Est și de Nord a crescut interesul față de chaenomeles ca o cultură cu perspectivă, ce corespunde cerințelor agriculturii moderne intensive și ecologic pure.
După componența biochimică a fructelor, chaenomeles se deosebește de alte plante sîmburoase prin asemănarea cu lămîia.
Sursa: sadisibiri.ru