ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Proprietățile folositoare ale socului




 

Inflorescența acestei plante are o compoziție chimică foarte complexă.  `
În soc se conține acidul ascorbic - vitamina C (50 mg%), carotenul, rășina, glucoza (2,8%), fructoza (2,5%), acizii liberi (în principal malic); aminoacizii, tirozina, coloranții.

În frunzele proaspete de soc se conțin: cantități mari de acid ascorbic - vitamina C (280 mg%), cantități mari de caroten (0,15%); frunzele uscate contin provitamina A1.

Coaja sa conține ulei esențial, colină, fitosterol.

Cândva sătenii la începutul primăverii strângeau vârfurile de lăstari tineri de soc și împreună cu alte plante le consumau ca o salată. Trebuie să avem în vedere faptul că socul are proprietăți laxative și diuretice.
Florile de soc, adăugate la vinul de struguri albi sau oțet, le dă un gust de nucșoară. Sucul de boabe se folosește pentru colorarea băuturilor alcoolice.

Socul era cândva utilizat pe scară largă pentru colorarea bumbacului și mătasei în negru, adaugând la sucul de boabe vitriolul verde. Amestecat cu alaun, sucul de boabe dă culoare albastră. Adaugând o cantitate mică de alaun și oțet la sucul de boabe se prepara cerneala. Cu suc de boabe de soc fetele își vopseau sprâncenele.

Din flori proaspete de soc, suc de lămâie și apă prin fermentație se prepară o băutură răcoritoare gustoasă.
Strămoșii noștri efectuau dezinsecția ploșniților cu suc de boabe se soc. Cu flori de soc se înconjoară merele în timpul depozitării; ele sunt mai bine conservate și dobândesc un miros plăcut.

În medicina populară sunt folosite nu numai boabele, dar, de asemenea, frunzele, florile și scoarța de soc. Boabele proaspete de soc sunt folosite cu succes pentru a trata hepatita, ulcerul și pentru a le preveni. La fel sunt folosite în nevralgii. Boabele uscate sunt utilizate pentru a trata o boală rară, cum ar fi malaria. Se crede că proprietățile curative ale socului negru sunt atât de mari, încât acesta poate fi utilizat în lupta împotriva cancerului de stomac și cancerului de piele. În cazul cancerului gastric se întrebuințează dulceața din boabe de soc, în cazul cancerului de piele se stoarce sucul din boabe și se pregăteaște extractul cu vin.

Din florile de soc se pregătesc ceaiuri sau infuzii de plante, care au proprietăți antibacteriene și sudorifice. Acesta este motivul pentru care sunt deosebit de efective la răceli, gripă, boli respiratorii. Pentru a le pregăti e necesar să se ia 1 lingură de flori de soc negru la un pahar de apa fierbinte. Amestecul se fierbe la foc mic timp de 15 minute. După aceea, se răcește, se stoarce și se întrebuințează a câte jumătate de pahar de 2-3 ori pe zi înainte de masă. Acest medicament ajută și în caz de artrită, gută și artrită reumatoidă.

Frunzele de soc de asemenea au proprietăți curative - antipiretice, diuretice, astringente, sedative și sudorifice. Aplicarea frunzelor aburite reduce inflamația, de aceea sunt utilizate în erupții cutanate, arsuri, inflamații ale hemoroizilor, fruncuri. Frunzele tinere au efect laxativ și tonic. Pentru tratamentul constipațiilor cronice este necesar să se fiarbă în miere frunzele tinere de soc negru și să se administreze pe cale orală.

Nu mai puțin întrebuințată în medicina populară este și scoarța plantei. Aceasta este utilizată la bolile ale pielii și rinichilor.
Un decoct a întregii plante (rădăcină, flori și frunze) este utilizat ca un mijloc de reglare a metabolismului. Din boabele socului negru se pot prepara gemuri, jeleuri. Țineți minte că e mai bine să se gătească fără zahăr, pe baza de miere sau melasă vegetală.

Proprietățile periculoase ale socului

Cel mai periculos pentru oameni și animale este socul roșu. În orice caz, nu se folosește în alimentare. Dacă atingeți boabele cu mâini, e necesar de a le spăla cu apă și săpun, în cazul contactului cu mucoasele sau zgârieturi trebuie să consultați imediat un medic.

Boabele de soc negru pot afecta, de asemenea, sănătatea Dvs. Nu se recomandă utilizarea acestora în timpul sarcinii, diabetului insipid, colitei.

Persoanelor care suferă de boala Crohn aceste boabe sunt strict contraindicate. În plus, utilizarea de soc poate afecta în mod negativ starea de sănătate a persoanelor cu boli cronice ale stomacului și în cazul intoleranței individuale.

Țineți minte că nu este întotdeauna ușor de a distinge socul roșu de cel negru. Culoarea boabelor poate fi distinsă doar la maturitatea lor. Daca nu sunteți siguri 100% în cunoștințele sale - este mai bine să nu riscați, astfel încât în loc de beneficiile așteptate să nu obțineți intoxicații grave.

 

Sursa: rus-health.info

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
85
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
145
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
131
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
166