ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă

Pe lângă faptul că dracila este foarte apreciată pentru culoarea sa, iar în gastronomie pentru gustul acrișor pe care îl oferă preparatelor, aceasta este adesea folosită și în medicină. Coaja plantei este recoltată primăvara, iar rădăcinile, bogate în alcaloizi, se recoltează toamna sau primăvara.

Fructele de dracilă – de culoare roșu-închis, cu o formă alungită, cresc în ciorchini. Acestea sunt comestibile, au un gust plăcut și conțin vitamina C, glucoză, sucroză și fructoză. Recoltarea fructelor de dracilă are loc la sfârșitul toamnei, după primele înghețuri.

Fructele de dracilă sunt foarte folosite în bucătărie. Toți ne amintim de bomboanele „Barbaris.” Din fructele de dracilă se fac gemuri, compoturi, jeleuri, sucuri, siropuri, marmelade și sunt indispensabile pentru prepararea sosurilor delicioase pentru carne.

În plus, fructele de dracilă sunt folosite și în industria produselor de patiserie și a băuturilor alcoolice. Pulpa fructelor de dracilă poate înlocui lămâia.

Proprietățile terapeutice ale fructelor de dracilă sunt utilizate pe scară largă de vindecătorii tradiționali în scopuri medicinale. Pentru prepararea remediilor sunt folosite fructele, frunzele și rădăcinile dracilei.

Beneficiile dracilei:

1. Preparatele – infuziile și tincturile din fructe de dracilă au efect coleretic, antispasmodic și analgezic.

2. Fructele de dracilă îmbunătățesc pofta de mâncare și ajută la o mai bună digestie.

3. Fructele de dracilă potolesc setea și sunt folosite pentru reducerea febrei, ca diuretic, anti-diaree și pentru îmbunătățirea circulației sângelui.

4. Coaja, frunzele și rădăcinile conțin alcaloidul berberină, care ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale și la reducerea palpitațiilor.

5. Rădăcinile și coaja mărunțită se folosesc în infuzii pentru spasme stomacale, dizenterie, pentru reducerea tensiunii arteriale și stabilizarea inimii, pentru reumatism și ca tonic.

6. Pentru tratamentul gastritei și întărirea pereților capilarelor, există un remediu bun – infuzia din fructe de dracilă. Se prepară într-o proporție de 1:10, fructele se acoperă cu apă clocotită, iar când infuzia se răcește, se strecoară și se păstrează la frigider. Se administrează de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar, cu jumătate de oră înainte de mese.

Toate părțile arbustului conțin alcaloizi. În afară de berberină, rădăcinile dracilei conțin leontină, palmatină, jatroricină, columbamină, oxiacantină și berberrubină.

Dracila este utilizată pe scară largă în medicina tradițională și chiar oficială, dar majoritatea studiilor s-au efectuat pe animale. Tinctura alcoolică din frunze de dracilă este folosită în ginecologie, pentru hemoragiile postnatale și alte afecțiuni.

Indicațiile substanței active din frunzele de dracilă:

În tratamente complexe: hepatită, colecistită, dischinezia căilor biliare; litiază biliară (fără icter complicat); metroragie (inclusiv postnatal); splenomegalie (în malarie).

Contraindicații:

Nu se recomandă în timpul sarcinii și alăptării.

Studiile experimentale arată că berberina extrasă din plantă are efecte anticancerigene.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 29 octombrie 2024 12:00
Vizualizări: 734

Citiţi de asemenea

Este lăudabil să întărești spiritul oamenilor și este dăunător să le subliniezi trăsăturile negative. Arătați unei perso...
344
Pe peretele din spate al templului Kom Ombo din Egipt se află un relief care înfățișează instrumente medicale utilizate ...
348
Spectacol grandios, simfonic dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici, care la 7 aprilie 2024, ar fi împlinit 70...
674
Ultima, colțul pământului izolat de lume și neatins de urme, aproape necunoscut. Chiar și Statele Unite, când transmit p...
671