Proprietăţile uimitoare ale strugurilor
Despre proprietăţile miraculoase ale strugurilor se cunoaşte încă e pe timpurile lui Hipocrate. Omul a plantat de milenii viţa de vie, consumînd fructele acesteia. Savanţii de astăzi au demonstrat că strugurii conţin circa 150 de diferite vitamine, minerale şi alte substanţe necesare omului.
Ajutor în lupta cu cancerul
Strugurii sunt nişte antioxidanţi foarte puternici, în primul rînd, datorită conţinutului de resveratrol. Însă aici trebuie să menţionăm că soiurile negre sunt mai folositoare decît cele albe. Este important şi faptul că strugurii nu-şi pierd proprietăţile antioxidante nici după transformarea lor în vin sau în suc.
Fructul pentru inimă
Strugurii sporesc conținutul de oxid de azot în sînge, care lichefiază sîngele, reducîns riscul apariției maladiilor cardiovasculare. Potrivit unor studii, persoanele care consumă zilnic cîte 10-15 bobițe de struguri sunt supuși cu 40% mai puțin riscului de maladii cardiovasculare. Strugurii sporesc elasticitatea venelor și distrug colesterolul.
Beneficii pentru sistemul nervos
Datorită glucozei și combinației de vitamine, acizi organici și antioxidanți, strugurii elimină rapid oboseala și tensiunea nervoasă, restabilesc forțele după efectuarea unor lucrări fizice și protejează organismul de stres. Pentru persoanele care se află în permanență în tensiune mintală, psihologică și fizică acest fruct este indispensabil.
Lupta cu anemia
Strugurii sunt bogați în fier. De aceea, contribuie la formarea eritrocitelor, ce răspund pentru distribuirea oxigenului în celule și ajută în cazul anemiilor. Dacă veți consuma cîteva bobițe după masă, atunci organismul se va umple de energia necesară pentru continuarea zilei de muncă.
Tinerețe în fiecare bobiță
Cît privește menținerea tinereții și frumuseții, pe primul loc se află soiurile albe, în care concentrația de acizi organici este mai mare. Anume aceste componente contribuie la regenerarea celulelor și la întinerirea generală a organismului. Totodată, uleiul de semințe de struguri este utilizat în produse cosmetice, iar acizii – în produse pentru curățarea pielii.
Precauții
În pofida tuturor avantajelor strugurilor pentru multe sisteme din organismul nostru, totuși, aceștia nu sunt recomandați persoanelor cu disfuncția schimbului de potasiu și cu insuficiență renală, deoarece strugurii sunt bogați în potasiu și poate provoca probleme. De asemenea, nu este recomandat consumul de struguri în ultimul trimestru de sarcină și persoanelor ce suferă de maladii gastro-intestinale, deoarece poate provoca balonări și senzații de greutate.
Sursa: rus-health.info