Proprietăţile unice ale drăcilei
Acest arbust este folosit chiar şi în tratamentul anticancer: berberinul are proprietăţi anticancerigene, antibacteriene. Totodată, berberinul la moment nu poate fi sintetizat. Iar deoarece proprietăţile curative ale acestei substanţe au fost descoperite recent, doar cei care cunosc bine medicina populară pot oferi remedii anticancer.
* Fructele de drăcilă contribuie la întărirea sistemului imunitar. În unele regiuni ale Rusiei, acestea sînt îngheţate pentru utilizarea lor în perioada rece.
* Infuzie din frunze
2 linguri de frunze uscate se ţin în 200 ml de apă clocotită timp de o oră (în termos). Apoi se strecoară şi se administrează cîte 1 lingură de 4-5 ori pe zi, timp de o lună. Se administrează în cazul afecţiunilor hepatice şi bileare, în calitate de remediu antiinflamator şi coleretic.
* Infuzie din scoarţă
2 linguri de scoarţă se ţine în 400 ml de apă fiartă timp de 4 ore (în termos). Se strecoară. Se administrează cîte 0,5 pahare de 4 ori pe zi, timp de o lună. Se foloseşte în cazul hepatitelor, colecistitelor, nefritelor, inflamaţiilor vezicii urinare.
* Decoct din crengi şi rădăcini
1 lingură de amestec din crengi şi rădăcini se acoperă cu 200 ml de apă. Se fierbe 5 minute, se fac comprese şi cataplasme. Se beau cîte 2 linguriî în 100 ml de lapte, de 3-4 ori pe zi. Se administrează în cazul fracturilor de oase, entorselor, luxaţiilor.
* Suc din fructe
Are efect antipiretic, antibacterian şi coagulant. De asemenea, contribuie la curâţirea organismului şi stopează procesele de îmbătrînire. În cazul răcelilor, împreună cu sucul de afine şi merişoare, poate fi utilizat şi sucul de drăcilă.
* Ceai pentru sporirea imunităţii (fortifică rezistenţa faţă de infecţiile virale). Din frunze tinere sau fructe din drăcilă se pregăteşte un ceai curativ. Se face o infuzie din 200 ml de apă şi 1 linguriţă de frunze sau fructe, se ţine 30 minute, se bea de trei ori pe zi, 15 zile.
Sursa: rus-health.info